- Kategorie
-
Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Kuchnia dawnych ziem pruskich - tradycja i nowoczesność
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 8360839522 |
EAN | 8360839522 |
Zostaw telefon |
Redakcja: Tomasz Chrzanowski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 180
Oprawa: miękka
Format: 14,5 cm x 21,0 cm
"W Archiwum Państwowym w Królewcu, wśród dokumentów dotyczących historii zakonu krzyżackiego na tych terenach (niedatowane dokumenty pochodzące z Archiwum Zakonu Krzyżackiego), przechowywany był zbiór przepisów kulinarnych w języku niemieckim. Jest to dwanaście stron rękopisu, zachowanego w bardzo złym stanie, zawierającego 34 receptury kulinarne. Biorąc pod uwagę fakt, iż prezentowany zbiór jest datowany na drugą połowę XV w. można przypuszczać, że był używany na zamku w Malborku, a następnie w Królewcu, z pewnością, że jest jednym z najstarszych źródeł tego typu dla dawnych ziem pruskich [...]"
(fragment z rozdziału M. Spychaj - Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku?, str. 60)
Spis treści:
Wstęp /5
Stanisław Achremczyk - Kuchnia Warmii i Mazur /7
Elżbieta Kaczyńska - Kuchnia regionalna: tradycje i zmiany. Przyczynek do procesu „glokalizacji" /31
Magdalena Spychaj - Kura na czarno i biały kołacz - krzyżacka książka kucharska z XV wieku? /59
Danuta Bogdan - Połowy i spożycie ryb na Warmii w XVI-XVIII wieku /66
Marta Sikorska - Pozłacany piernik i kandyzowany imbir, czyli średniowieczny i nowożytny smak słodyczy /83
Andrzej Klonder - Ulubione piwa Koroniarzy i Prusaków w XVI~XVII wieku /91
Adam Płoski - Lokalna produkcja piw na Warmii i Mazurach w XIX i XX wieku /99
Maria Wroniszewska - Wiejska kuchnia na Warmii i Mazurach jako przestrzeń kulturowa (przełom XIX i XX wieku) /123
Janusz Hochleitner - Kuchnia świąteczna na Warmii /132
Tomasz Chrzanowski - Nie tylko o czerninie - kuchnia wschodniopruska pierwszej połowy XX wieku w świetle królewieckiej książki kucharskiej /149
Ryszard Tomkiewicz - Wielokulturowość kuchni na Warmii i Mazurach po 1945 roku - specyfika i odrębność /161
Wiesława Chodkowska - Monika Sabljak-Olędzka, Michał Poniewski, Adam Płoski, Gorzelnie w historii i kulturze Mazur Zachodnich /176