• Zupy i sosy. Elżbieta Kiewnarska

Symbol: 10271
Brak towaru
16.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788365602862
Zostaw telefon

Autorka: Elżbieta Kiewnarska

Rok wydania: 2019

Liczba stron: 85

Okładka: miękka

Format: 16,5 cm x 24,00 cm

 

Poradnik kulinarny „Zupy i sosy” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 99 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy. Są to m.in.: zupy, barszcze, kapuśniaki, rosoły mięsne i rybne, sosy z bardzo wielu produktów – na słono, na słodko, na gorąco i na zimno.

 

Spis treści:

I. Zupy

II.  Jak przyrządzać zupy

1. Rosół z wołowiny   /5

2.  Buljon podawany w filiżankach   / 6

3.  Rosół z jarzynami (julienne)  / 6

4.  Rosół z cielęciny   / 6

5.  Rosół z baraniny  /6

6.  Rosół z kury   /7

7. Rosół czysty z główki cielęcej   /7

8. Barszcz    /7

9. Barszcz zabielany    /8

10. Barszczyk w filiżankach  /8

11. Barszcz wołyński   /8

12.  Barszcz litewski  /8

13.  Barszczyk z botwiny   /9

14. Barszcz jarski lub postny    /9

15. Kapuśniak     /9

16. Kapuśniak leniwy   /9

17.  Zupa szczawiowa   /10

18. Zupa pomidorowa     /10

19.  Zupa cytrynowa   /10

20. Zupa ogórkowa (rosolnik)    /11

21. Krupnik polski   /11

22. Zupa rakowa    /11

23. Zupa szparagowa   /12

24. Zupa kalafjorowa    /12

25. Zupa z marchwi (crecy)   /12

26.  Zupa królewska z kury   /13

27.  Zupa ze zwierzyny   /13

28.  Zupa z dróbek gęsich   /13

29. Zupa z kaczki   /14

30. Czernina   /14

31. Grochówka   /14

32. Fasolówka   /14

33. Zupa jarzynowa   /14

34. Kartoflanka   /15

35. Czysty rosół rybny (ucha)   /15

36.  Zupa z miętusa    /15

37. Zupa z lina lub węgorza    /15

38. Zupa rybna zabielana  /16

39.  Zupa z głowy rybiej    /16

40. Zupa grzybowa czysta   /16

41. Zupa perłowa zabielana   /16

42.  Kwasek grzybowy   /16

43. Owsianka   /16

44. Kaszka manna   /17

45. Kaszka krakowska   /17

46. Zacierki na wodzie   /17

47. Krupniczek na mleku   /17

48. Kluseczki lane na mleku  /17

49. Zupa ryżowa   /18

50. Zupa z dyni   /18

51. Miszkulancja   /18

52. Sago na winie   /18

53. Piwo grzane   /18

54. Suszenica    /19

55. Zupa z jagód   /19

56. Zupy owocowe   /19

57.  Zupa poziomkowa   /19

58.  Chłodnik litewski    /19

59. Chłodnik rosyjski (okroszka)    /20

 III.  Sosy

IV.  Przyrządzanie sosów  /21

60.  Sos biały   /23

61. Sos koperkowy i agrestowy    /23

62. Sos pieczarkowy   /23

63.  Sos chrzanowy   /23

64. Sos musztardowy   /24

65. Sos holenderski   /24

66. Sos pomidorowy   /24

67. Sos cebulowy   /24

68.  Sos cebulowy „Soubise“   /24

69. Sos rumiany  /25

70. Sos polski, szary   /25

71. Sos „a la russe“ do ryb    /25

72. Sos rakowy   /25

73. Sos powidłowy    /26

74. Sos porzeczkowy (groseille)   /26

75. Sos „financiere“   /26

76. Sos „bordelaise“    /26

77. Sos „bechamel“   /26

78. Sos „aux fines herbes“    /27

79.  Sos maderowy   /27

80. Sos pomarańczowy (orange)   /27

81. Sos paprykowy (węgierski)   /27

82.  Sos „poulette“   /27

83. Sos „Saint Menehould“    /27

84. Sos kartoflany   /27

85. Sos sardelowy   /28

86. Sosy owocowe   /28

87. Sos jabłeczny   /28

88.  Sos szodonowy (chaudeau)    /28

89. Sos czekoladowy   /28

90. Sos waniliowy   /28

91. Sos mleczny    /28

92. Sos migdałowy   /29

93. Sos z syropu owocowego   /29

94. Sos „cumberland“   /29

95. Sos majonezowy (provençal)    /29

96. Sos majonezowy oszczędny   /29

97.  Sos tatarski   /29

98. Sos „remoulade“   /30

99. Sos musztardowy   /30

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie