- Kategorie
-
Zupy i sosy. Elżbieta Kiewnarska
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788365602862 |
EAN | 9788365602862 |
Zostaw telefon |
Autorka: Elżbieta Kiewnarska
Rok wydania: 2019
Liczba stron: 85
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 24,00 cm
Poradnik kulinarny „Zupy i sosy” autorstwa Elżbiety Kiewnarskiej (publikującej w międzywojennej Polsce pod pseudonimem „Pani Elżbieta”) to jedna z wielu niezwykle wartościowych książek kucharskich. Poradnik ten zawiera 99 przepisów na smaczne i łatwe do wykonania potrawy. Są to m.in.: zupy, barszcze, kapuśniaki, rosoły mięsne i rybne, sosy z bardzo wielu produktów – na słono, na słodko, na gorąco i na zimno.
Spis treści:
I. Zupy
II. Jak przyrządzać zupy
1. Rosół z wołowiny /5
2. Buljon podawany w filiżankach / 6
3. Rosół z jarzynami (julienne) / 6
4. Rosół z cielęciny / 6
5. Rosół z baraniny /6
6. Rosół z kury /7
7. Rosół czysty z główki cielęcej /7
8. Barszcz /7
9. Barszcz zabielany /8
10. Barszczyk w filiżankach /8
11. Barszcz wołyński /8
12. Barszcz litewski /8
13. Barszczyk z botwiny /9
14. Barszcz jarski lub postny /9
15. Kapuśniak /9
16. Kapuśniak leniwy /9
17. Zupa szczawiowa /10
18. Zupa pomidorowa /10
19. Zupa cytrynowa /10
20. Zupa ogórkowa (rosolnik) /11
21. Krupnik polski /11
22. Zupa rakowa /11
23. Zupa szparagowa /12
24. Zupa kalafjorowa /12
25. Zupa z marchwi (crecy) /12
26. Zupa królewska z kury /13
27. Zupa ze zwierzyny /13
28. Zupa z dróbek gęsich /13
29. Zupa z kaczki /14
30. Czernina /14
31. Grochówka /14
32. Fasolówka /14
33. Zupa jarzynowa /14
34. Kartoflanka /15
35. Czysty rosół rybny (ucha) /15
36. Zupa z miętusa /15
37. Zupa z lina lub węgorza /15
38. Zupa rybna zabielana /16
39. Zupa z głowy rybiej /16
40. Zupa grzybowa czysta /16
41. Zupa perłowa zabielana /16
42. Kwasek grzybowy /16
43. Owsianka /16
44. Kaszka manna /17
45. Kaszka krakowska /17
46. Zacierki na wodzie /17
47. Krupniczek na mleku /17
48. Kluseczki lane na mleku /17
49. Zupa ryżowa /18
50. Zupa z dyni /18
51. Miszkulancja /18
52. Sago na winie /18
53. Piwo grzane /18
54. Suszenica /19
55. Zupa z jagód /19
56. Zupy owocowe /19
57. Zupa poziomkowa /19
58. Chłodnik litewski /19
59. Chłodnik rosyjski (okroszka) /20
III. Sosy
IV. Przyrządzanie sosów /21
60. Sos biały /23
61. Sos koperkowy i agrestowy /23
62. Sos pieczarkowy /23
63. Sos chrzanowy /23
64. Sos musztardowy /24
65. Sos holenderski /24
66. Sos pomidorowy /24
67. Sos cebulowy /24
68. Sos cebulowy „Soubise“ /24
69. Sos rumiany /25
70. Sos polski, szary /25
71. Sos „a la russe“ do ryb /25
72. Sos rakowy /25
73. Sos powidłowy /26
74. Sos porzeczkowy (groseille) /26
75. Sos „financiere“ /26
76. Sos „bordelaise“ /26
77. Sos „bechamel“ /26
78. Sos „aux fines herbes“ /27
79. Sos maderowy /27
80. Sos pomarańczowy (orange) /27
81. Sos paprykowy (węgierski) /27
82. Sos „poulette“ /27
83. Sos „Saint Menehould“ /27
84. Sos kartoflany /27
85. Sos sardelowy /28
86. Sosy owocowe /28
87. Sos jabłeczny /28
88. Sos szodonowy (chaudeau) /28
89. Sos czekoladowy /28
90. Sos waniliowy /28
91. Sos mleczny /28
92. Sos migdałowy /29
93. Sos z syropu owocowego /29
94. Sos „cumberland“ /29
95. Sos majonezowy (provençal) /29
96. Sos majonezowy oszczędny /29
97. Sos tatarski /29
98. Sos „remoulade“ /30
99. Sos musztardowy /30