- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
					
					- 
      Koszyk jest pusty
 - 
      x
 
- Kategorie
 
- 
              
Z Duchem Puszczy. Książka o podlaskim bimbrze
 
                
              | Wpisz swój e-mail | 
| Wysyłka w ciągu | 24 godziny | 
| Cena przesyłki | 11 | 
| Dostępność | 
            
                
                  Brak towaru
                
                 | 
        
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788377298084 | 
| EAN | 9788377298084 | 
| Zostaw telefon | 
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2025
Liczba stron: 160
Okładka: zintegrowana
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Nieoficjalny środek płatniczy, wyraz buntu przeciw władzy, owoc rzemieślniczej pasji, źródło utrzymania, regionalny rarytas, mętny znieczulacz… To wszystko – a także dużo, dużo więcej – można powiedzieć o bimbrze, niezbywalnym elemencie społecznego pejzażu, który od wieków, jako towar równie mocno zakazany, co pożądany, skapuje do butelek, garnców i beczułek w kuchniach, piwnicach, chatkach i leśnych ostępach. Książka Z Duchem Puszczy Andrzeja Fiedoruka, znawcy historii kulinariów, smakosza, rodowitego Podlasianina, zaprasza nas w podróż po świecie drożdży, cukru, enzymów, zacierów, nalewów, rurek i miednic. Oprócz historii pędzenia samogonu czeka tu na nas ogrom szczegółowych porad i rozmaitych receptur, a także opowieści bimbrownika, który przemierza podlaską puszczę w poszukiwaniu jej smakowitego ducha. Warto do niego dołączyć!
(opis wydawcy)
Spis treści:
O tempora, o mores! - czyli zamiast wstępu /11
Wprowadzenie. Opowieść podlaskiego samogońszczyka /12
I. Bomber, samogon - historia i obyczaje /15
Etymologiczne potyczki /16
Początki /27
Propinacja /19
- Opowieść pradziada pierwszego samogońszczyka III RP /21
 
Wojenny bimber /24
Polski Monopol Spirytusowy i konkurencyjny Verain /25
II wojna światowa /28
Pijany chochoł czasów PRL-u /29
- Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicza logistyka /30
 - Opowieść podlaskiego samogońszczyka. Bimbrownicze wpadki /33
 
Alkoholowe rarytasy towarzysza Wiesława /36
Czasy Gierka /37
- List do bimbrownika od syna z Australii /38
 
Bimber pustynny i daktylowy /42
Stan wojenny - za dziesięć minut trzynasta /45
Czasy współczesne /45
- Opowieść bimbrownika /46
 
II. Pędzimy bimber? /51
Regulacje prawne /52
Sankcje i kary /53
- Opowieść bimbrownika /54
 
Historia destylacji /57
Bimbrowniczy warsztat /61
- Opowieść bimbrownika. Wizyta w mikrodestylarni /67
 
Drożdże, enzymy, fermentacja /69
- Drożdze /69
 - Enzymy /70
 - Fermentacja alkoholowa /71
 - Zacier /73
 
Destylaty czyste do wódek /74
- Cukier i drożdze
 - Zboża
 - Zwykły zacier cukrowy
 - Zacier na spirytus z cukru i dziurawca
 - Szybki zacier cukrowy
 - Szybki zacier z grochem
 - Szybki zacier na chlebie i ziemniakach
 - Zacier na koncentracie pomidorowym
 - Zacier koprowo-porzeczkowy
 - Zacier pszeniczny
 - Zacier ziemniaczany
 - Zacier ziemniaczany ze słodem
 - Zacier ziemniaczany z owsem
 
Destylacja /78
Przepisy na wódki wytrawne /80
- Anyżowa cara Piotra I
 - Anyżówka z koprem
 - Anyżowa ekstra
 - Anyżówka wytrawna
 - Anyżówka korzenna
 - Wiśniówka składana
 - Wiśniówka korzenna
 - Goździkówka wytrawna
 - Arcydzięgielówka
 - Wódka korzenna
 - Wódka jaśminówka
 - Wódka żołądkowa
 - Wódka cynamonowa
 - Cynamonówka korzenna
 - Cynamonówka piernikowa
 - Kardamonówka wytrawna
 - Kminkówka
 - Kminkówka jak alasz
 - Kminkówka zioła
 - Piołunówka
 - Pomarańczówka
 - Pomarańczówka korzenna
 - Pomarańczówka korzenna z orzeszkami
 - Cytrynówka
 - Cytrynówka Fiołkowa
 - Cytrynwka korzenna
 - Cytrynówka eksta
 - Brzoskwiniówka
 - Brzoskwiniówka w piecu chlebowym
 - Wódka z cukru
 - Wódka z ryżu - wyśmienita
 - Wódka różana
 - Wódka różana fermentowana
 - Wódka ziołowa składana
 - Ziołowa korzenna
 - Ziołowa wytrawna
 - Ziołowa eksta
 - Ziołowa miętowa
 - Wódka lawendowa
 - Wódka wawrzynowa
 - Wódka rozmarynowa
 - Wódka herbaciana
 - Wódka rodzynkowa
 - Wódka malinowa
 - Wódka z chleba
 - Migdałówka z jarzębiny
 - Wódka krzepiąca
 - Wódka pieczona
 - Wódka moskiewska
 - Dawna moskiewska wódka
 - Wódka francuska
 - Wódka francuska na chlebie
 
Coś na ząb /88
- Aromatyczna słonina solona
 - Chleb domowy żytni na zakwasie
 - Smalczyk podlaski
 
Destylaty owocowe /90
Wiśniak - Kirsch /92
Calvados - destylat jabłkowy /92
- Nastaw z jabłek /96
 
Gruszkówka współczesna /96
Zacier z gruszek /97
Śliwowica 98
- Nastaw do śliwowicy
 - Opowieść samogońszczyka. Pomiędzy podlaską a nowosądecką stroną mocy
 
Jarzębiak /101
- Zacier z jarzębiny
 
Inne tradycyjne owocówki /102
- Z tarniny
 - Z mirabelki
 - Z moreli i brzoskwiń
 - Z pigwy
 
Grappa /103
Bimber i brandy /103
- Zacier z winogron
 - Na suszu owocowym
 - Z soku owocowego
 - Z konfitur
 - Z miodu (jeżeli się nam scukruje)
 - Zacier z jałowca
 
Starka /104
Uzdatnianie destylatu /105
Przechowywanie bimbru /107
Zestawianie wóde, destylatów - kupażowanie /108
- Spirytus - fundament nalewki
 - Owoce - esencja smaku i aromatu
 - Cukier - słodki balans
 - Woda - niewidzialny składnik
 - Miód - szlachetna nuta
 - Nalewy - finezj i nauka w służbie tradychu
 - Klarowanie - estetyka i czystość trunku
 - Zestawianie - harmonia smaków i aromatów
 - Przechowywanie - cierpliwość nagrodzona smakiem
 - Inspiracje dla zaawansowanych wytwórców
 
Smakowy samogon /112
Receptury /114
- Nalewka z czarnej porzeczki (smorodinówka)
 - Wiśniówka
 - Nalewka z kwiatów czarnego bzu
 - Orzechówka
 - Nalewka z arcydzięgla
 - Dereniówka
 
Bimber konowałów i znachorów /118
Nalewki - naturalne parafarmaceutyki /120
- Zasady tworzenia nalewek leczniczych
 
Receptury nalewek zdrowotnych i ich zastosowanie /122
- Nalewka na kwiatach arniki górskiej
 - Nalewka głogowa
 - Nalewka z czarnego bzu
 - Nalewka z mniszka lekarskiego
 - Nalewka jarzębinowa
 - Nalewka na kwiatach nagietka
 - Nalewka melisowa
 - Nalewka kminkowa
 - Nalewka z cebuli
 - Nalewka na jemiole
 - Nalewka rumiankowa
 - Nalewka przeciwgrypowa
 - Nalewka oczyszczająco-regenerująca
 - Nalewka na zatrucia
 - Nalewka wzmacniająca
 - Nalewka czosnkowa
 
Starka, brandy, burbon, rum i inne klasyczne trunki bimbrowniczym sposobem czynione /128
- Rum
 - Grappa
 - Starka
 - Burbon
 
Do wykwintnych trunków wykwintne zakąski /131
- Fałszywe foie gras /131
 - Francuskie śniadanko, czyli cielęca nerka a la Ritz /131
 
III. Dawne przepisy na alkoholowe specjały /133
Klassyczna praktyczna kuchnia wykwintnego smaku, nakład i druk S. Orgelbranda, 1859 /135
- Pomarańczówka
 - Ratafija z czereński
 - Krambabuła
 - Ratafija jałowcowa
 - Wódka pestkowa
 - Ratafija z orzechów
 - Likier poziomkowy
 - Likier cytrynowy
 - Likier portugalski
 - Esencja piołunowa
 - Maraschino różnowe
 - Curasao
 - Yespetro (włoska wódka)
 - Likier kawowy
 - Likwor z kwiatu pomarańczowego
 
Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska, Wilno 1874 /137
- Białoruski sposób robienia wodzianki z różnych jagód i owoców
 - Nalewka wiśniowa
 - Nalewka agrestowa
 
Marja Disslowa, Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1931 /138
- Wódka herbatówka
 - Wódka jałowcówka
 - Jarzębiak
 - Wódka kawówka
 - Kminkówka (alasz)
 - Krupnik korzenny
 - Miodówka żołądkowa
 - Wódka pomarańczówka z korzeniami
 - Owocówka
 - Ratafia
 - Nalewka wiśniowa i wiśniak
 - Likier angielski
 - Likier z kwiatu lipowego, pieprzowej mięty lub piołunu
 - Likier orzechowy
 - Likier Persico
 - Rum
 
Maria Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska z ilustracjami i kolorowemi tablicami, Lwów-Warszawa 1830 /142
- Lekkie nalewki do picoa szklaneczkami
 - Wódka cytrynowa lub pomarańczowa
 - Wódka gorzka piołunówka
 - Krupnik polski
 - Likier różany
 - Likier waniliowy
 - Likier z mandarynek
 - Likier angielski
 - Likier Persico
 - Likier malinoway lub wiśniowy
 
Anna Ciundziewicka, Gospodyni litewska, Wilno 1873 /144
- Zaprawy wódek
 - O koloryzowaniu wódek
 - Piołunówka
 - Jarzębinówka
 - Wódka kawowa
 - Cynamonówka
 - Pomarańczowa wódka gorzka
 - Malinówka
 - Angielka
 - Kardamonka
 - Kminkówka
 - Ajerówka
 - Goździkówka
 - Miętówka
 - Anyżówka
 - Cytrynówka
 - Wódka stara
 - O likierach. Ogólna informacja zaprawiania likierów
 - Likier różany
 - Likier waniliowy
 - Likier cytrynowy
 - Likier kawiany
 - Likier goździkowy
 - Likier malinowy
 - Likier poziomkowy
 - Ratafija wiśniowa
 - Zaprawa korzenna do ratafji
 - Ratafja malinowa
 - Ratafja porzeczkowa
 - Nalewka dla dam, czyli likier nalewkowy
 - Nalewka doskonała
 - Nalewka wiśniowa doskonała
 - Nalewki wyrażane
 - Wódkę starą w kilka lat zrobić
 - Sposób robienia wódki starej w trzy lata
 - Jarzębinówka - wódka zdrowa bardzo dla hemoroidalnych
 
Zakończenie - bimber ponowoczesny /154
Bibliografia /158
Dane producenta
          Księży Młyn
              Księży Młyn 14
               90-345 Łódź
              Poland
              
                  ksiezy-mlyn@com.pl