• Wokół pomorskiej kuchni. X konferencja kaszubko-pomorska

24.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788389329523
Zostaw telefon

Praca zbiorowa

Rok wydania: 2009

Liczba stron: 255

Okładka: miękka

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

Uwagi - okładka z lekkimi zatarciami, brzegi stron nieznacznie przykurzone

 

"Z wielką przyjemnością oddaję w Państwa ręce publikację pt. Wokół pomorskiej kuchni. Jest to wyjątkowy zbiór prac naukowych przedstawionych podczas X Konferencji Kaszubsko-Pomorskiej. (...) W opracowaniu tym przedstawiono wiele artykułów, w których autorzy prezentują własne poglądy dotyczące determinantów konsumpcyjnych, procesów folkloryzacji, mityzacji kultury ludowej, dziedzictwa kulinarnego jako składnika w budowaniu marki regionalnej. Niniejsza monografia podkreśla ważną rolę etnografów, antropologów i pracowników muzeów, którzy poszukują, zbierają i opisują również tak niematerialne fakty kulturowe, jak smaki, zapachy i upodobania kulinarne. Analizują kuchnię dworską i chłopską potraw codziennych, świątecznych i obrzędowych, jak i architektury pomieszczeń i urządzeń kuchennych"

(ze słowa wstępnego)

Spis treści:

Mieczysław Struk. Słowo wstępne  /7

Henryk Soja. Słowo wstępne  /9

Ewa Nowina-Sroczyńska. Wprowadzenie  /11

Część I. Wokół pomorskiej kuchni - kulinarne dziedzictwo

Anna Kwaśniewska. O zaglądaniu w garnki. Kuchnia kaszubska jako odbicie dziejów regionu   /17

Józef Borzyszkowski. Kuchnia i... "Kolęda kaszubska" w XIX i XX wieku  /32

Aleksandra Kleśta-Nawrocka. Krótka historia smaku polskiego, czyli i pierwszych drukowanych książkach kucharskich   /55

Hanna M. Łopatyńska. Znane z dobroci wędliny polecam. Reklama branży spożywczej w I połowie XX wieku   /68

Danuta Blin-Olbert. Kuchnia mieszczańska na początku XX wieku (na podstawie zbiorów muzeum i katalogów sprzedaży wysyłkowej)   /78

Jowita Kęcińska. Kaszubska kuchnia literacka Anny Łajming  /86

Elżbieta Kaczmarek. O pożywieniu ludności wiejskiej na Warmii i Mazurach dawniej i dziś   /93

Jolanta Dragan, Justyna Niepokój. Znaczenie lnu jako składnika potraw w obrzędach dorocznych i rodzinnych   /104

Dorota Matela. "Słoneczny przodek" ziemniaka - dzieje uprawy topinambura  /113

Dawid Gonciarz. Chleby, ciasta, piwo - domowa produkcja żywności w bogatych wsiach chłopskich "Krainy w Kratę"   /120

Dominika Gonciarz. Karczma Słupska - gastronomiczna marka epoki PRL-u   /129

Andrzej Chludziński. Metaforyka dotycząca jedzenia i kuchni w nazewnictwie powiatu białogardzkiego  /140

Część II. Wokół kuchni pomorskiej - kulinaria - znaki tożsamości lokalnej czasu transformacji

Anna Dróżdż. "Tradycyjne" pożywienie na Żuławach. Analiza wyników badań terenowych  /153

Maria Marciniak. Pożywienie ludowe a jadło regionalne   /165

Tomasz Siemiński. Kilka uwag na temat pożywienia wigilijnego na Kaszubach   /173

Piotr Polewski. Bytowska stypa. Święta uczta czy ceremonia?  /181

Dorota Kalinowska, Grażyna Szelągowska. Smaki Pomorza i Kujaw. Subiektywna, etnograficzna lista produktów tradycyjnych  /195

Anna Weronika Brzezińska. Rośnij ty chlebie, jak słońce na niebie. O kociewskich produktach regionalnych   /216

Adriana Garbatowska, Marta Romanow-Kujawa. Chłopskie jadło. O folkloryzacji wiejskiego pożywienia   /225

Teresa Lasowa. Kuchnia pomorska w działalności Muzeum we Wdzydzach Kiszewskich  /231

Noty o autorach   /251

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie