- Kategorie
-
Wokół pomorskiej kuchni. X konferencja kaszubko-pomorska
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788389329523 |
EAN | 9788389329523 |
Zostaw telefon |
Praca zbiorowa
Rok wydania: 2009
Liczba stron: 255
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Uwagi - okładka z lekkimi zatarciami, brzegi stron nieznacznie przykurzone
"Z wielką przyjemnością oddaję w Państwa ręce publikację pt. Wokół pomorskiej kuchni. Jest to wyjątkowy zbiór prac naukowych przedstawionych podczas X Konferencji Kaszubsko-Pomorskiej. (...) W opracowaniu tym przedstawiono wiele artykułów, w których autorzy prezentują własne poglądy dotyczące determinantów konsumpcyjnych, procesów folkloryzacji, mityzacji kultury ludowej, dziedzictwa kulinarnego jako składnika w budowaniu marki regionalnej. Niniejsza monografia podkreśla ważną rolę etnografów, antropologów i pracowników muzeów, którzy poszukują, zbierają i opisują również tak niematerialne fakty kulturowe, jak smaki, zapachy i upodobania kulinarne. Analizują kuchnię dworską i chłopską potraw codziennych, świątecznych i obrzędowych, jak i architektury pomieszczeń i urządzeń kuchennych"
(ze słowa wstępnego)
Spis treści:
Mieczysław Struk. Słowo wstępne /7
Henryk Soja. Słowo wstępne /9
Ewa Nowina-Sroczyńska. Wprowadzenie /11
Część I. Wokół pomorskiej kuchni - kulinarne dziedzictwo
Anna Kwaśniewska. O zaglądaniu w garnki. Kuchnia kaszubska jako odbicie dziejów regionu /17
Józef Borzyszkowski. Kuchnia i... "Kolęda kaszubska" w XIX i XX wieku /32
Aleksandra Kleśta-Nawrocka. Krótka historia smaku polskiego, czyli i pierwszych drukowanych książkach kucharskich /55
Hanna M. Łopatyńska. Znane z dobroci wędliny polecam. Reklama branży spożywczej w I połowie XX wieku /68
Danuta Blin-Olbert. Kuchnia mieszczańska na początku XX wieku (na podstawie zbiorów muzeum i katalogów sprzedaży wysyłkowej) /78
Jowita Kęcińska. Kaszubska kuchnia literacka Anny Łajming /86
Elżbieta Kaczmarek. O pożywieniu ludności wiejskiej na Warmii i Mazurach dawniej i dziś /93
Jolanta Dragan, Justyna Niepokój. Znaczenie lnu jako składnika potraw w obrzędach dorocznych i rodzinnych /104
Dorota Matela. "Słoneczny przodek" ziemniaka - dzieje uprawy topinambura /113
Dawid Gonciarz. Chleby, ciasta, piwo - domowa produkcja żywności w bogatych wsiach chłopskich "Krainy w Kratę" /120
Dominika Gonciarz. Karczma Słupska - gastronomiczna marka epoki PRL-u /129
Andrzej Chludziński. Metaforyka dotycząca jedzenia i kuchni w nazewnictwie powiatu białogardzkiego /140
Część II. Wokół kuchni pomorskiej - kulinaria - znaki tożsamości lokalnej czasu transformacji
Anna Dróżdż. "Tradycyjne" pożywienie na Żuławach. Analiza wyników badań terenowych /153
Maria Marciniak. Pożywienie ludowe a jadło regionalne /165
Tomasz Siemiński. Kilka uwag na temat pożywienia wigilijnego na Kaszubach /173
Piotr Polewski. Bytowska stypa. Święta uczta czy ceremonia? /181
Dorota Kalinowska, Grażyna Szelągowska. Smaki Pomorza i Kujaw. Subiektywna, etnograficzna lista produktów tradycyjnych /195
Anna Weronika Brzezińska. Rośnij ty chlebie, jak słońce na niebie. O kociewskich produktach regionalnych /216
Adriana Garbatowska, Marta Romanow-Kujawa. Chłopskie jadło. O folkloryzacji wiejskiego pożywienia /225
Teresa Lasowa. Kuchnia pomorska w działalności Muzeum we Wdzydzach Kiszewskich /231
Noty o autorach /251