- Kategorie
-
Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788322791851 |
EAN | 9788322791851 |
Zostaw telefon |
Autorka: Mariola Tymochowicz
Rok wydania: 2019
Ilość stron:
Oprawa: miękka
Format: cm x cm
"Mariola Tymochowicz zebrała tu publikowane od połowy XIX wieku ludoznawcze i etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego, wykorzystała materiały z badań terenowych realizowanych przez etnografów po wojnie na obszarze województwa lubelskiego, dotyczących m. in. pożywienia i przechowywanych w rozlicznych archiwach, sama też prowadziła badania na ten temat. W sposób kompleksowy przedstawiła tradycyjne pożywienie chłopskie Lubelszczyzny. Sposób, w jaki to czyni, powoduje, że ta praca będzie interesująca dla badaczy kultury, zwłaszcza etnologów i antropologów, folklorystów, historyków, również dla lokalnych animatorów kultury".
(Dr hab. Prof. UŁ Grażyna Ewa Karpińska)
Spis treści:
Wstęp /9
1. Pożywienie jako tekst kultury /25
2. Specyfika tradycyjnego pożywienia wiejskiego /31
2.1. Kuchnia chłopska na tle innych typów kuchni w Polsce /31
2.2. Cechy wyróżniające pożywienie wiejskie /37
2.3. Systematyka posiłków i potraw /42
2.4. Tabu pokarmowe /46
2.5. Pożywienie w kontekście sacrum /69
3. Przestrzeń kuchenna /73
3.1. Rozplanowanie i wyposażenie kuchni /73
3.2. Magiczno-rytualne właściwości sprzętów kuchennych /91
3.3. Funkcje kuchni wiejskiej /110
4. Przygotowywanie pokarmów /117
4.1. Pozyskiwanie i przetwarzanie składników spożywczych /117
4.2. Osoby zajmujące się przetwórstwem i przyrządzaniem pożywienia /128
4.3. Zakazy i nakazy dotyczące przygotowywania jedzenia /140
5. Charakterystyczne potrawy z obszaru Lubelszczyzny /159
5.1. Płynne polewki, barszcze i inne zupy /160
5.2. Potrawy zagęszczone - gotowane i pieczone /169
5.2.1. Kasze /170
5.2.2. Dania mączne /175
5.2.3. Pożywienie z warzyw i owoców /184
5.2.4. Potrawy z nasion oleistych /194
5.2.5. Nabiał /196
5.2.6. Produkty luksusowe /198
5.2.7. Napoje /204
6. Pożywienie jako kod kulturowy /209
6.1. Jedzenie w życiu codziennym społeczności chłopskiej /210
6.2 Produkty żywnościowe w kontekście pomocy sąsiedzkiej /218
6.3. Pożywienie w sytuacjach obrzędowych /230
6.3.1. Posty i obżarstwo /231
6.32. Okoliczności biesiadowania /243
6.3.3. Pokarmy w zabiegach rytualno-magicznych /290
6.3.4. Pożywienie jako dar /308
6.3.5. Produkty spożywcze w funkcji ozdób świątecznych /344
6.3.6. Artykuły żywnościowe jako komponent zabaw /346
6.4. Zastosowanie produktów spożywczych i potraw w lecznictwie ludowym /351
6.5. Pożywienie we wróżbach i przepowiedniach /364
6.6. Jedzenie w obrazach sennych /375
Zakończenie i konstatacje o przeobrażeniach kuchni chłopskiej /379
Aneks fotograficzny /389
Bibliografia /415
Wykaz materiałów terenowych wykorzystanych w pracy /451
Indeks potraw i składników spożywczych /468
Indeks miejscowości /473
Summary /479