- Kategorie
-
Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-60959-22-0 |
EAN | 9788360959220 |
Zostaw telefon |
Autor: Jarosław Dumanowski
Rok wydania: 2010
Liczba stron: 91
Okładka: twarda
Format: 17,0 cm x 23,0 cm
Uwaga - uszkodzony narożnik
"[...] Odwieczne, zdawałoby się upodobanie do smaku słodkiego jest, podobnie jak jedzenie i kuchnia, zjawiskiem historycznym (tzn. czymś zmiennym). Dzieje oswajania przez Europejczyków zapożyczonego od Arabów cukru są pełne poszukiwań, eksperymentów i zaskakujących wynalazków. Mieszkańcy Europy tak zasmakowali w cukrze, że rozpowszechnili go na całym świecie. Pochodzący z Nowej Gwinei, a sprowadzony do Europy z Azji słodki specyfik zaczęli łączyć z amerykańską czekoladą, chińską herbatą, swojskim mlekiem, winem i mocnymi alkoholami, mąką, mięsem i rybami, egzotycznymi przyprawami z Wysp Korzennych oraz wszystkimi chyba znanymi sobie pokarmami. Cukier był lekarstwem, przyprawą, konserwantem, ozdobą, a w końcu stał się po prostu jedzeniem - jednym z najważniejszych i najłatwiej dostępnych źródeł kalorii"
(fragment Od Autora)
Spis treści:
Od Autora /9
Tatarskie ziele i pozłacany piernik /11
Słodycz życia /17
Rozmaryn z pianą, słodycze w pierwszej polskiej książce kucharskiej /27
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów /37
Słodycz oświecenia /49
A la Francaise /59
PRZYKŁADOWE PRZEPISY /75
Tatarak smażony w cukrze /77
Marcypan biały z piany cukrowej /79
Pasztet migdałowy /81
Polewka migdałowa /83
Polewka z jagód winnych /85
Gruszki warzone /87
Raki ze świeżemi limoniami /89
KOMENTARZ kucharza /91