• Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Brak towaru
25.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-60959-22-0
Zostaw telefon

Autor: Jarosław Dumanowski

Rok wydania: 2010

Liczba stron: 91

Okładka: twarda

Format: 17,0 cm x 23,0 cm

Uwaga - uszkodzony narożnik

 

"[...] Odwieczne, zdawałoby się upodobanie do smaku słodkiego jest, podobnie jak jedzenie i kuchnia, zjawiskiem historycznym (tzn. czymś zmiennym). Dzieje oswajania przez Europejczyków zapożyczonego od Arabów cukru są pełne poszukiwań, eksperymentów i zaskakujących wynalazków. Mieszkańcy Europy tak zasmakowali w cukrze, że rozpowszechnili go na całym świecie. Pochodzący z Nowej Gwinei, a sprowadzony do Europy z Azji słodki specyfik zaczęli łączyć z amerykańską czekoladą, chińską herbatą, swojskim mlekiem, winem i mocnymi alkoholami, mąką, mięsem i rybami, egzotycznymi przyprawami z Wysp Korzennych oraz wszystkimi chyba znanymi sobie pokarmami. Cukier był lekarstwem, przyprawą, konserwantem, ozdobą, a w końcu stał się po prostu jedzeniem - jednym z najważniejszych i najłatwiej dostępnych źródeł kalorii"

(fragment Od Autora)

Spis treści:

Od Autora  /9

Tatarskie ziele i pozłacany piernik  /11

Słodycz życia  /17

Rozmaryn z pianą, słodycze w pierwszej polskiej książce kucharskiej  /27

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów  /37

Słodycz oświecenia  /49

A la Francaise  /59

PRZYKŁADOWE PRZEPISY  /75

Tatarak smażony w cukrze  /77

Marcypan biały z piany cukrowej  /79

Pasztet migdałowy  /81

Polewka migdałowa  /83

Polewka z jagód winnych  /85

Gruszki warzone  /87

Raki ze świeżemi limoniami  /89

KOMENTARZ kucharza  /91

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie