- Kategorie
-
Świętokrzyskie smaki
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Redakcja: Beata Ryń
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 44
Okładka: miękka
Format: 20,5 cm x 20,5 cm
Znajduje się w niej kilkadziesiąt przepisów, które muzeum otrzymało od kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych lub odnaleziono je w książkach, które ukazały się nakładem MWK. Niektóre przepisy pisane są gwarą świętokrzyską. W książce znajdują się także kulinarne ciekawostki. Do wydawnictwa zostało dołączonych sześć filmów instruktażowych, na których mistrzowie kuchni Mirosław Ciołak i Robert Kopacz wraz z uczestniczkami warsztatów z gospodarstw agroturystycznych pokazują jak wykonać i pięknie podać nasze regionalne potrawy (opis wydawcy).
Spis treści:
O kuchni świętokrzyskiej /5
Zagrycha po Berlińsku /6
Kugiel /6
Wiejskie przysmaki /7
Chrzanica /8
Gęś z gruszkami i morelą /8
Owoce pełne witamin /9
Gęsie mazidło /10
Kura w towarzystwie kurek /10
Królowa mąka /11
Zmiocorz (pasztet z ziemniaków) /12
Dary lasów /13
Mięcho z pokrzywą /14
Kwaski buraczane /15
Soczewioki /16
Skąd się wzięła żenicha /17
Barszcz chłopski z fasolą /18
O chlebie /19
Krupnik babuni /20
Dawne przepisy na chleb /21
Żeberka duszone w ziemniakach - chłopskie jadło /22
Pyzy z nadzieniem gęsim i kaszą gryczaną /22
Warzywa po chłopsku /23
Zarzucka świętokrzyska /24
Flaki gęsie z czerwoną soczewicą /25
Karolowa fasola /26
Grzybaniec /27
Męcybuły /28
Wątróbka po Żydowsku /29
Nalewka miodowa /30
Grzyby marynowane w śledziu zakochane /31
Kapuśniak /32
Kaczka po dworsku /33
Gomółki z kowali /34
Pigoły /35
Świętokrzyski król na macie /36
Przekładaniec z Tarcizny /37
Borsc bioły ze źmiokami /38
Bycki /38
Kapusta z zielonym groszkiem /39
Czekoladowe babeczki z czarną porzeczką i borówkami /40
Bułeczki drożdżowe z serem /42
Szarlotka /43
Fuga z wiśniami /44