- Kategorie
-
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-63580-92-6 |
EAN | 9788363580926 |
Zostaw telefon |
Opracowanie: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska
Rok wydania: 2017
Liczba stron: 366
Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana
Format: 21,8 cm x 30,5 cm
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria tom VII
Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.
Spis treści:
I. Jarosław Dumanowski - Wstęp /7
II. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne /51
III. Słownik terminów kulinarnych /319
IV. Miary /329
V. Wykaz źródeł /330
VI. Spis przepisów /335
VII. Indeks produktów i terminów kulinarnych /358