• Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Brak towaru
87.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 978-83-63580-92-6
Zostaw telefon

Opracowanie: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska

Rok wydania: 2017

Liczba stron: 366

Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana

Format: 21,8 cm x 30,5 cm

Seria: Monumenta Poloniae Culinaria tom VII

 

Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI-XVIII w. Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Gdy odkryjemy, co to znaczy abucht i sołtonosy, gdy dowiemy się, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną, to po prostu lepiej zrozumiemy naszych przodków, wnikniemy w ich problemy, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania.

Spis treści:

I. Jarosław Dumanowski - Wstęp  /7

II. Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne  /51

III. Słownik terminów kulinarnych  /319

IV. Miary  /329

V. Wykaz źródeł  /330

VI. Spis przepisów  /335

VII. Indeks produktów i terminów kulinarnych  /358

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie