• Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

Brak towaru
87.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 978-83-63580-71-1
Zostaw telefon

Opracowanie: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska

Rok wydania: 2016

Liczba stron: 376

Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana

Format: 21,8 cm x 30,5 cm

Seria: Monumenta Poloniae Culinaria tom VI

 

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.

Spis treści:

I. Słowo wstępne  /7

II. Jarosław Dumanowski - Rozproszone przepisy kulinarne. Materiał drukowany  /9

III.Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane  /53

IV. Słownik terminów kulinarnych  /329

V. Miary i wagi /336

VI. Bibliografia  /337

VII. Spis przepisów  /343

VIII. Indeks produktów i terminów kulinarnych  /366

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie