- Kategorie
-
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-63580-71-1 |
EAN | 9788363580711 |
Zostaw telefon |
Opracowanie: Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska, Marta Sikorska
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 376
Okładka: miękka ze skrzydełkami, zintegrowana
Format: 21,8 cm x 30,5 cm
Seria: Monumenta Poloniae Culinaria tom VI
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich. Lektura tych przepisów, opublikowanych w tak różnych kontekstach i źródłach, odzwierciedla dawne zainteresowania i pasje związane z jedzeniem, dotyczące nie tylko smaku czy problemów z konserwacją i przechowywaniem żywności, ale także szeroko pojętej dietetyki, powiązania kuchni i medycyny.
Spis treści:
I. Słowo wstępne /7
II. Jarosław Dumanowski - Rozproszone przepisy kulinarne. Materiał drukowany /9
III.Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane /53
IV. Słownik terminów kulinarnych /329
V. Miary i wagi /336
VI. Bibliografia /337
VII. Spis przepisów /343
VIII. Indeks produktów i terminów kulinarnych /366