• Stanisław Czerniecki Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

100.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6.5
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Belgia 64.2
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 2 szt.
ISBN 9788360959015
Zostaw telefon

Redakcja: Jarosław Dumanowski

Rok wydania: 2021

Liczba stron: 240

Okładka: zintegrowana miękka

Format: 22,00 cm x 30,5 cm

Seria: Monumenta Poloniae Culinaria, tom 1

 

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

Spis treści:

Przedsłowie  /7

Kuchmistrz Lubomirskich i jego dzieło  /11

I. Stanisław Columbus Czerniecki /13

I.1. Pochodzenie /13

I.2. Żołnierz  /17

I.3. Sekretarz Jego Królewskich Mości  /21

I.4. W służbie Lubomirskich /25

I.5. Ziemianin /26

I.6. Rodzina /38

I.7. Sława /43

II. Książka  /48

II.1. Tajemnica pierwszej książki kucharskiej  /48

II.2. Wydania i wersje /50

II.3. Długie trwanie /55

II.4. Konstrukcja dzieła /60

II.5. Język i terminologia kulinarna /67

III. Kuchnia /75

III.1. Inspiracje /75

III.2. Produkty /84

Mięso /85

Ryby i zwierzęta wodne  /88

Tłuszcze  /92

Przyprawy  /95

Warzywa i owoce  /96

Inne produkty  /97

Miary /98

Smak  /103

Techniki kulinarne /110

Post i dietetyka /111

IV. Zasady wydania /119

Stanisław Lubomirski, Compendium Ferculorum. Słowo wstępne /121

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw przez urodzonego Stanisława Czarnieckiego /127

Spis potraw  /233

Słownik /241

Bibliografia /285

Indeks produktów i terminów kulinarnych /291

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie