- Kategorie
-
Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-65080-64-6 |
EAN | 9788365080646 |
Zostaw telefon |
Opracowanie: Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 307
Oprawa: miękka
Format: 14,5 cm x 20,5 cm
Opisy dwujęzyczne: kataloński/polski
"W niniejszej pracy zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. Osobne miejsce zajmuje fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony) oraz wyimki, kolejno: ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Franceska Eiximenisa, pt. Lo Crestia (Chrześcijanin), i z zabytku piętnastowiecznej homiletyki – kazanie Wincentego Ferrariusza oznaczane jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r.
Wybór każdego z nich, choć rzecz jasna subiektywny, z pewnością był nieprzypadkowy. Wynika to z faktu, że zawarte w nich informacje rzucają światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w naszym wypadku w epoce późnego średniowiecza"
(Z Przedmowy)
Spis treści:
Wykaz skrótów /9
Przemowa (R. Hryszko, R. Sasor) /11
Zasady transkrypcji i edycji wybranych tekstów w języku katalońskim /16
Zasady przekładu i edycji wybranych tekstów w języku polskim /17
Znaczenie edycji tekstów w języku polskim /18
Średniowieczne słodycze katalońskie /19
Wprowadzenie do problematyki wyrobu i konsumpcji słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu (R. Hryszko) /21
1. Wstęp /21
2. Konsumpcja słodyczy w kręgach dworskim Korony Aragonii i jej uwarunkowania /26
3. Tradycja spożywania słodyczy w kręgu mieszczańskim Korony Aragonii /29
4. Czy chłopi katalońscy jedli słodycze ? /34
5. Zdrowotne i religijne uwarunkowania konsumpcji słodyczy /35
a. Teoria humoralna /35
b. Kościół zaleca jedzenie słodyczy?! /37
6. Wnioski /39
Słodycze w późnośredniowiecznej literaturze katalońskiej (R. Sasor) /43
1. Ramon Llull: literatura dydaktyczna /44
2. Speculum al foder: proza naukowa /48
3. Joanot Martorell: powieść rycerska /52
Słodycze w wybranych średniowiecznych tekstach katalońskich. Średniowieczne przepisy katalońskie na rozmaite słodkości (R. Hryszko) /71
1. Charakterystyka materiału źródłowego /71
a. Llibre de totes maneres de confits /72
b. Traite`a agriculture /72
c. Przepisy na słodycze w katalońskich księgach kucharskich /73
d. Racepta de la bona composta /74
2. Charakterystyka typów słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu /75
a. Konfitury /76
b. Owoce kandyzowane /77
c. Confiture composte /81
d. Nugaty i marcepany /83
3. Specyfika późnośredniowiecznych słodyczy katalońskich /84
4. Dotychczasowe wydania i wykorzystanie treści późnośredniowiecznych przepisów cukierniczych /86
a. Llibre de totes maneres de confits /87
b. Przepisy na słodycze w katalońskich księgach kucharskich /87
c. Przepisy na słodycze w innych zbiorach /90
5. Specyfika kompilacji średniowiecznych przepisów katalońskich /90
6. Potrzeba niniejszej edycji i jej uzasadnienie /92
7. Wybór średniowiecznych katalońskich receptur cukierniczych - tekst źródłowy i tłumaczenie (przekł. R. Hryszko, R. Sasor) /93
Llibre de les solemnitats de Barcelona na tle dziejów Barcelony i jej struktur administracyjnych w późnym średniowieczu (R. Hryszko) /167
1. Zarys dziejów Barcelony i jej struktur municypalnych do połowy XV w. /167
2. Llibre de les solemnitats de Barcelona - miejsce powstania i jej zawartość /182
3. Edycja treści Llibre de les solemnitats de Barcelona /186
4. Charakterystyka treści edytowanego fragmentu Llibre de les solemnitats de Barcelona /188
5. Wartość źródła /191
6. Fragment Llibre de les solemnitats de Barcelona - tekst źródłowy i tłumaczenie (przekł. R. Sasor, przypisy R. Sasor, R. Hryszko) /192
Słodycze u Francesca Eiximenisa (R. Sasor) /217
1. Francesc Eiximenis: biografia /217
2. Twórczość Francesca Eiximenisa /222
3. Lo Crestia (Chrześcijanin) /225
4. Charakterystyka Listu łakomego duchownego /229
5. List łakomego duchownego - tekst źródłowy i tłumaczenie (przekł. i przypisy R. Sasor) /236
Słodycze u Wincentego Ferreriusza (R. Sasor) /249
1. Wincenty Ferreriusz: biografia /249
2. Sztuka kaznodziejska Wincentego Ferreriusza /261
3. Sermons de Quaresma - tekst źródłowy i tłumaczenie (przekł. i przypisy R. Sasor) /268
Bibliografia /281
Resum /295
Summary /297
Indeks osób /299