• Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni...

Brak towaru
12.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
Zostaw telefon

Autor: J. Dabkiewicz

Rok wydania: 1983 (reprint z 1883)

Liczba stron: 110

Okładka: miękka

Format: 10,5 cm x 15,5 cm

Uwagi - brzegi stron z lekkimi zabrudzeniami

 

Reprint oryginału z 1883 roku. "Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekeflejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmolady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących".

(opis wydawcy)

Spis treści:

O urządzeniu spiżarni   /5

Rzeczy do spiżarni należące   /5

Uwaga o naczyniu  /7

O mące żytniej i pszennej  /tamże

O soli   /9

O jajkach   /10

O maśle i serach prostych   /11

O grzybach   /12

O ogórkach  /13

O kapłónach   /14

O ślimakach  /15

O cielęcinie  /16

O chrzanie  /tamże

O włoszczyźnie  /17

O dzikich świniach  /tamże

O truflach   /18

O klarowaniu masła  /19

Sposób zachowania zwierzyny od zepsucia  /tamże

Sposób suszenia zielonego grochu   /20

O suszeniu węgierek  /21

Ocet zbożowy  /23

Ocet odwódkowy  /25

Ocet do płókania dziąseł   /tamże

Ocet do kadzenia mieszkań  /26

Kwas chlebny   /tamże

Kwas z  żurawin   /27

Sposób robienia krup czyli mąki kartoflanej   /28

O urządzeniu kapusty na kwaśne  /29

O kapuście czerwonej   /30

Sposób solenia rydzów   /31

O soleniu borowików   /32

O soleniu słoniny i sadła   /tamże

O wędlinie wieprzowej   /34

O urządzeniu półgęsków   /36

Podrobie od gęsi po grenlandzku  /tamże

Sposób urządzenia pekieflejszu  /38

Pekieflejsz z baraniny   /tamże

Sposób robienia bulonu suchego  /39

Musztarda z miodem   /41

Musztarda z estraganem   /42

Sposób robienia salcessonów  /43

Salcesony z gęsi   /44

Salcesony z jałowiczyny   /45

Sposób robienia kiszek czarnych   /46

Kiszki białe   /47

Sposób robienia pikli   /48

Szczaw marynowany   /52

Soja z szampionów   /53

Soja z trufli   /54

Sposób robienia rulady  /55

Sposób robienia marynaty   /56

Sielawa marynowana  /58

Marynata z węgorza  /tamże

Stynka marynowana  /59

Śledzie marynowane  /60

Śledzie wędzone  /61

Miodowy wywar z marchwi   /tamże

Sposób robienia soku i marmelady z malin  /63

Sok i marmelada z poziómek  /64

Sok i marmelada z wiszeń   /65

Sok z porzeczek czerwonych   /66

Sok suchy czyli podróżny z herberysu albo z porzeczek    /tamże

Marmelada z moreli   /67

Marmelada z śliwek węgierek   /68

Marmelada czy powidło z brusznic   /69

Marmelada z gruszek   /70

Ser z owoców   /71

Sposób robienia kwasu z owoców   /72

Ananasy i syrop   /74

Syrop i konfitury z truskawek  /75

Konfitury z porzeczek białych  /tamże

Konfitury z wiszeń  /76

Konfitury z poziómek  /77

Konfitury z malin   /78

Konfitury z gruszek rozolet z miodem  /tamże

Konfitury z agrestu   /79

Konfitury z kwiatu różowego   /80

O konfiturach w ogólności   /81

Sposób robienia pierników cukrowych  /82

Inny sposób   /tamże

Pierniki migdałowe  /83

Piernik toruński  /tamże

Pierniki miodowe   /84

Pierniki osobliwe   /85

Pierniki norymberskie  /tamże

O pędzeniu spirytusu do wódek słodkich  /86

Naliwka poziómkowa  /tamże

Naliwka z malin  /87

Naliwki wiszniowe   /tamże

Naliwka pomarańczowa  /87

Naliwka zbiorowa  /88

Naliwka prosta  /tamże

Wódka słodka poziómkowa  /89

Wódka ananasowa   /90

Wódka malinówka   /tamże

Wódka pestkówka  /tamże

Wódka słodka z pomarańczy   /91

Wódka z kwiatu pomarańczowego albo cytrynowego   /tamże

Wódka z skórek pomarańczowych albo cytrynowych  /92

Wódka miętówka  /tamże

Wódka złota czyli goldwasser   /93

Wódka dzięgielowa   /tamże

Wódka piołónówka  /94

Wódka pączkowa   /tamże

Wódka cynamonowa  /tamże

Likier z kawy  /95

Likier poziómkowy  /96

Likier z malin   /tamże

Likier ze skórek pomarańczowych   /tamże

Sposób robienia farby z kokcynelli   /97

Sposób farbowania cukru na kolor różowy  /98

Sposób farbowania cukru na kolor żółty  /tamże

Sposób farbowania cukru na kolor zielony   /99

Sposób farbowania cukru na kolor błękitny   /tamże

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie