- Kategorie
-
Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni...
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Autor: J. Dabkiewicz
Rok wydania: 1983 (reprint z 1883)
Liczba stron: 110
Okładka: miękka
Format: 10,5 cm x 15,5 cm
Uwagi - brzegi stron z lekkimi zabrudzeniami
Reprint oryginału z 1883 roku. "Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekeflejszów, wędlin, salcessonów, octu, marynaty, marmolady, konfitur, jako też rozmaitych nalewek, wódek, likierów, farbowania cukrów i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących".
(opis wydawcy)
Spis treści:
O urządzeniu spiżarni /5
Rzeczy do spiżarni należące /5
Uwaga o naczyniu /7
O mące żytniej i pszennej /tamże
O soli /9
O jajkach /10
O maśle i serach prostych /11
O grzybach /12
O ogórkach /13
O kapłónach /14
O ślimakach /15
O cielęcinie /16
O chrzanie /tamże
O włoszczyźnie /17
O dzikich świniach /tamże
O truflach /18
O klarowaniu masła /19
Sposób zachowania zwierzyny od zepsucia /tamże
Sposób suszenia zielonego grochu /20
O suszeniu węgierek /21
Ocet zbożowy /23
Ocet odwódkowy /25
Ocet do płókania dziąseł /tamże
Ocet do kadzenia mieszkań /26
Kwas chlebny /tamże
Kwas z żurawin /27
Sposób robienia krup czyli mąki kartoflanej /28
O urządzeniu kapusty na kwaśne /29
O kapuście czerwonej /30
Sposób solenia rydzów /31
O soleniu borowików /32
O soleniu słoniny i sadła /tamże
O wędlinie wieprzowej /34
O urządzeniu półgęsków /36
Podrobie od gęsi po grenlandzku /tamże
Sposób urządzenia pekieflejszu /38
Pekieflejsz z baraniny /tamże
Sposób robienia bulonu suchego /39
Musztarda z miodem /41
Musztarda z estraganem /42
Sposób robienia salcessonów /43
Salcesony z gęsi /44
Salcesony z jałowiczyny /45
Sposób robienia kiszek czarnych /46
Kiszki białe /47
Sposób robienia pikli /48
Szczaw marynowany /52
Soja z szampionów /53
Soja z trufli /54
Sposób robienia rulady /55
Sposób robienia marynaty /56
Sielawa marynowana /58
Marynata z węgorza /tamże
Stynka marynowana /59
Śledzie marynowane /60
Śledzie wędzone /61
Miodowy wywar z marchwi /tamże
Sposób robienia soku i marmelady z malin /63
Sok i marmelada z poziómek /64
Sok i marmelada z wiszeń /65
Sok z porzeczek czerwonych /66
Sok suchy czyli podróżny z herberysu albo z porzeczek /tamże
Marmelada z moreli /67
Marmelada z śliwek węgierek /68
Marmelada czy powidło z brusznic /69
Marmelada z gruszek /70
Ser z owoców /71
Sposób robienia kwasu z owoców /72
Ananasy i syrop /74
Syrop i konfitury z truskawek /75
Konfitury z porzeczek białych /tamże
Konfitury z wiszeń /76
Konfitury z poziómek /77
Konfitury z malin /78
Konfitury z gruszek rozolet z miodem /tamże
Konfitury z agrestu /79
Konfitury z kwiatu różowego /80
O konfiturach w ogólności /81
Sposób robienia pierników cukrowych /82
Inny sposób /tamże
Pierniki migdałowe /83
Piernik toruński /tamże
Pierniki miodowe /84
Pierniki osobliwe /85
Pierniki norymberskie /tamże
O pędzeniu spirytusu do wódek słodkich /86
Naliwka poziómkowa /tamże
Naliwka z malin /87
Naliwki wiszniowe /tamże
Naliwka pomarańczowa /87
Naliwka zbiorowa /88
Naliwka prosta /tamże
Wódka słodka poziómkowa /89
Wódka ananasowa /90
Wódka malinówka /tamże
Wódka pestkówka /tamże
Wódka słodka z pomarańczy /91
Wódka z kwiatu pomarańczowego albo cytrynowego /tamże
Wódka z skórek pomarańczowych albo cytrynowych /92
Wódka miętówka /tamże
Wódka złota czyli goldwasser /93
Wódka dzięgielowa /tamże
Wódka piołónówka /94
Wódka pączkowa /tamże
Wódka cynamonowa /tamże
Likier z kawy /95
Likier poziómkowy /96
Likier z malin /tamże
Likier ze skórek pomarańczowych /tamże
Sposób robienia farby z kokcynelli /97
Sposób farbowania cukru na kolor różowy /98
Sposób farbowania cukru na kolor żółty /tamże
Sposób farbowania cukru na kolor zielony /99
Sposób farbowania cukru na kolor błękitny /tamże