- Kategorie
-
Smaki Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788389642677 |
EAN | 9788389642677 |
Zostaw telefon |
Opracowanie: Tadeusz Ostojski, Rafał Wolski
Rok wydania: 2006
Liczba stron: 142
Okładka: twarda
Format: 17,00 cm x 24,00 cm
Na kartach tej książki znajdą Państwo smaki dawno zapomnianych potraw. Autor wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał "ziarnko do ziarnka", aż "uzbierała mu się miarka" w postaci tej książki. Podstawą kuchni Prus Wschodnich są składniki najłatwiej na ich terenach dostępne - mięso (często dziczyzna), oczywiście ryby, grzyby, warzywa, owoce, zboża i doskonały nabiał. Kuchnia ta była mieszaniną wielu tradycji - najprawdopodobniej kołatały się w niej jeszcze pozostałości kuchni pogańskich Prusów, na nie nałożyły się polskie zwyczaje żywieniowe, a następnie niemieckie - zarówno przyniesione przez rycerzy z czarnym krzyżem na białych płaszczach, jak i późniejszych niemieckich osadników. Wszystkie te odrębne tradycje i zwyczaje powoli złączyły się w jeden, niepowtarzalny wzór i smak - kuchnię Prus Wschodnich. Mamy nadzieję, że przepisy zawarte w książce staną się inspiracją dla szefów kuchni mazurskich i warmińskich restauracji, karczm itp. przybytków gdzie głodnego karmią, i dzięki temu, zgłodniali turyści będą mogli sami poczuć Smak dawnych Mazur... Przepisy opracował i opatrzył wyczerpującym wstępem, mówiącym o historii i tradycji kulinarnej tych ziem - znakomity tłumacz - Rafał Wolski. Ozdobą są autentyczne zdjęcia z początku XX wieku, pokazujące Mazury jakich już nie ma i ich mieszkańców. Obrazu dopełnia wyjątkowo staranna szata graficzna.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Przepisy alfabetycznie:
Barszcz /72
Brusznice (borówki) /122
Chłopskie śniadanie /82
Ciasteczka anyżowe /129
Cytrynowa maślanka /123
Cytrynowe mleko /125
Duszone ogórki i pomidory /101
Flaczki królewskie /78
Foka /135
Gęsia czernina /38
Gomółki twarogowe z kminkiem /116
Groch z wędzonką /76
Grog /134
Jajka w solance /96
Jałówcówka ze śliwką /137
Kalarepa duszona ze śmietaną /100
Karp z prawdziwkami /48
Kartoflanka po wschodnioprusku /40
Klopsiki królewieckie /65
Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku /52
Kluseczki twarogowe do rosołu /118
Kluski-klinki ze skwarkami /80
Kluski z jabłkami /90
Koteckimi - racuszki z kaszy jęczmiennej lub owsianej /92
Kotlety schabowe duszone /63
Lodołamacz /134
Makaron twarogowy /117
Marcepan królewski /130
Naleśniki na słoninie /95
Niedźwiedziówka /136
Pieczeń wołowa na kwaśno /67
Pieprzne bitki /66
Pierożki i paluszki twarogowe /132
Placki biednych rycerzy /94
Placki maślankowe /91
Placki (plince) z gotowanych ziemniaków /86
Placki (plince) z surowych ziemniaków 85
Placki ziemniaczane ziemniaczane z wędzonym węgorzem /83
Półgęsek /59
Rogaliki z ziemniaków na słodko /131
Rozmaitości (potrawa z mięsa i warzyw) /74
Ryba w piwie /51
Sałatka owocowa /112
Sałatka rybna 1 /109
Sałatka rybna 2 /110
Sałatka śledziowa /106
Sałatka z buraczków i selera /105
Sałatka z papryki /111
Sandacz z wody /49
Sandacz w kapuście /50
Schab w sposób wiosenny /64
Smażone selery 1 /98
Smażone selery 2 /99
Sos holenderski /54
Sos pieczarkowy /55
Strucla marcepanowa /128
Surówka /104
Surówka z selerów /108
Szałtanosy /94
Szczupak faszerowany /53
Szewski pasztet /87
Szynka burgundzka /60
Szynka z kożuszkiem /68
"Ślepy" (fałszywy) zając /62
Twarogowe naleśniki /115
Twarogowe racuszki /114
Twaróg z sokiem owocowym i orzechami /119
"Wesoły sos" /56
Wielkanocny kołacz /126
Wieprzowina z duszoną kapustą /70
Wieprzowina z duszonymi śliwkami /69
Ziemniaki w śmietanie z koperkiem /84
Zupa z chleba /42
Zupa dziadowska /77
Zupa piwna /41
Zupa śliwkowa z kluskami /73
Zupa winna /45