- Kategorie
-
Rzemiosło garncarskie na terenie Kaszub od końca XVIII wieku do 1939 r.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788389079577 |
EAN | 9788389079577 |
Zostaw telefon |
Autorka: Anna Kwaśniewska
Rok wydania: 2006
Liczba stron: 256
Okładka: miękka
Format: 16,0 cm x 23,0 cm
Spis treści:
Wstęp /7
Stan badań /7
Przestrzeń i czas /9
Baza źródłowa i literatura wykorzystane w opracowaniu /10
Metody badawcze /17
Konstrukcja pracy /19
Rozdział I. Cechy rzemieślnicze - ich organizacja i zadania /23
Podstawy prawne działalności rzemieślniczej /26
Ustrój i funkcje cechu /37
Nauka rzemiosła garncarskiego /39
Uczniowie /39
Czeladnicy /49
Mistrzowie /55
Rozdział II. Ośrodki i rody garncarskie na terenie Kaszub od końca XVIII w. do 1939 r. /61
Pogranicze Kaszub /63
Kaszuby południowo-zachodnie /67
Kaszuby środkowe /78
Kaszuby północne /89
Rozdział III. Organizacja pracy warsztatów i technika produkcji /99
Pozyskiwanie i przygotowanie surowca /100
Formowanie i suszenie naczyń /105
Dekoracja i szkliwienie wyrobów /111
Proces wypału i piece garncarskie /117
Organizacja zbytu wyrobów garncarskich /125
Garncarze w środowisku lokalnym /131
Rozdział IV. Wyroby garncarskie - ich rodzaje i charakterystyka /141
Techniki zdobienia i rodzaje ornamentu /141
Wyroby garncarskie /159
Zakończenie /215
Bibliografia /239
Aneksy /248
Słowniczek terminów i określeń dotyczących garncarstwa /255