• Prawdziwa historia czekolady

Symbol: 17095
44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788381967846
Zostaw telefon

Autor: Michael Douglas Coe, Sophie Coe

Rok wydania: 2024

Liczba stron: 258

Okładka: twarda

Format: 17,0  cm x 24,0 cm

Seria: Rodowody Cywilizacji (CERAM)

 

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.Przez dwa i pół tysiąca lat Celtowie fascynowali nieustannie tych, którzy się z nimi zetknęli. W przypadku Greków i Rzymian owo zainteresowanie zabarwione było strachem i pewną dozą szacunku wobec męstwa i sprawności w walce. Kolejne pokolenia stworzyły własne mity i stereotypy wykorzystujące celtyckich przodków, by uzasadnić swoje postawy i aspiracje.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Przedmowa  /7

Wprowadzenie  /11

Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów /15

Chemiczny kalejdoskop /25

Rozdział 2. Narodziny kakao  /30

Olmekowie /30

Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów  /34

Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego /36

Zmierzch cywilizacji Majów /47

Toltekowie i co było dalej?  /48

Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju  /50

Przyrządzanie kakako przez Majów w epokach późniejszych  /55

Rozdział 3. Aztekowie - lud Piątego Słońca /58

Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia  /59

Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju  /62

Pociągają i budzą odrazę, octli i czekolada  /66

Cacahuacuauhuitl - "czekoladowe drzewo" Azteków  /68

Skarb królewski  /71

Jak Aztekowie robili czekoladę  /73

Dodatki smakowe, zapachow i inne  /75

Napój elity /78

"Szczęsny pieniądz"  /81

Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao /83

Rozdział 4. Spotkanie i przemiana /87

Pierwszy kontakt: Guanaja 1502  /87

Przełamanie bariery smaku  /90

Przełamanie bariery języka  /95

Przełamanie bariery medycyny  /99

Rozdział 5. Czekolada podbija Europę  /102

Kakao w Hiszpanii, "czekolada osiągnęła doskonałość"  /105

Czekolada we Włoszech, "elegancja bardziej wyszukana"  /112

Przełamanie bariery Kościoła  /119

Czekolada we Francji  /123

Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa  /131

Poza granice Europy  /14

Rozdział 6. Żródło  /142

Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej  /143

Guayaquil: "kakao biedaków"  /148

Wenezuela /149

Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem /152

Wyspy Szczęśliwe - nie tak znowu szczęśliwe  /155

Nowe horyzonty: kakao opływa świat  /158

Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)  /160

Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają  /163

Hiszpania  /166

Włochy  /169

Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?  /171

Francja przed potopem /175

Anglia w czasach króla Jerzego - od czekoladziarni do klubu  /180

Czekolada i świt /183

Koniec pewnej epoki: "boski markiz" i czkolada /184

Rozdział 8. Czekolada dla mas  /187

Zerwanie z przeszłością; wynalazek van Houtena /189

Kwakierscy kapitaliści  /190

Walka o czystą czekoladę  /193

Szwajcaria - kraina krów i czekolady /195

Milton Hershey i "stary dobry batonik Hersheya" /198

Jak się robi czekoladę /202

Jakość a ilość - w poszukiwaniu lepszej czekolady  /205

Rozdział 9. Etyczna czekolada  /210

Ciemna strona świata czekolady /211

Czekoladowy świat drobnych rolników /212

Przypisy  /215

Bibliografia  /225

Źródła ilustracji  /235

Indeks osób  /239

Indeks nazw geograficznych /244

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie