- Kategorie
-
Prawdziwa historia czekolady
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 2 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788381967846 |
EAN | 9788381967846 |
Zostaw telefon |
Autor: Michael Douglas Coe, Sophie Coe
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 258
Okładka: twarda
Format: 17,0 cm x 24,0 cm
Seria: Rodowody Cywilizacji (CERAM)
Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.Przez dwa i pół tysiąca lat Celtowie fascynowali nieustannie tych, którzy się z nimi zetknęli. W przypadku Greków i Rzymian owo zainteresowanie zabarwione było strachem i pewną dozą szacunku wobec męstwa i sprawności w walce. Kolejne pokolenia stworzyły własne mity i stereotypy wykorzystujące celtyckich przodków, by uzasadnić swoje postawy i aspiracje.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Przedmowa /7
Wprowadzenie /11
Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów /15
Chemiczny kalejdoskop /25
Rozdział 2. Narodziny kakao /30
Olmekowie /30
Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów /34
Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego /36
Zmierzch cywilizacji Majów /47
Toltekowie i co było dalej? /48
Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju /50
Przyrządzanie kakako przez Majów w epokach późniejszych /55
Rozdział 3. Aztekowie - lud Piątego Słońca /58
Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia /59
Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju /62
Pociągają i budzą odrazę, octli i czekolada /66
Cacahuacuauhuitl - "czekoladowe drzewo" Azteków /68
Skarb królewski /71
Jak Aztekowie robili czekoladę /73
Dodatki smakowe, zapachow i inne /75
Napój elity /78
"Szczęsny pieniądz" /81
Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao /83
Rozdział 4. Spotkanie i przemiana /87
Pierwszy kontakt: Guanaja 1502 /87
Przełamanie bariery smaku /90
Przełamanie bariery języka /95
Przełamanie bariery medycyny /99
Rozdział 5. Czekolada podbija Europę /102
Kakao w Hiszpanii, "czekolada osiągnęła doskonałość" /105
Czekolada we Włoszech, "elegancja bardziej wyszukana" /112
Przełamanie bariery Kościoła /119
Czekolada we Francji /123
Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa /131
Poza granice Europy /14
Rozdział 6. Żródło /142
Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej /143
Guayaquil: "kakao biedaków" /148
Wenezuela /149
Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem /152
Wyspy Szczęśliwe - nie tak znowu szczęśliwe /155
Nowe horyzonty: kakao opływa świat /158
Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu) /160
Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają /163
Hiszpania /166
Włochy /169
Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski? /171
Francja przed potopem /175
Anglia w czasach króla Jerzego - od czekoladziarni do klubu /180
Czekolada i świt /183
Koniec pewnej epoki: "boski markiz" i czkolada /184
Rozdział 8. Czekolada dla mas /187
Zerwanie z przeszłością; wynalazek van Houtena /189
Kwakierscy kapitaliści /190
Walka o czystą czekoladę /193
Szwajcaria - kraina krów i czekolady /195
Milton Hershey i "stary dobry batonik Hersheya" /198
Jak się robi czekoladę /202
Jakość a ilość - w poszukiwaniu lepszej czekolady /205
Rozdział 9. Etyczna czekolada /210
Ciemna strona świata czekolady /211
Czekoladowy świat drobnych rolników /212
Przypisy /215
Bibliografia /225
Źródła ilustracji /235
Indeks osób /239
Indeks nazw geograficznych /244