• Prawdziwa historia czekolady

Symbol: 17095
44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788381967846
Zostaw telefon

Autor: Michael Douglas Coe, Sophie Coe

Rok wydania: 2024

Liczba stron: 258

Okładka: twarda

Format: 17,0  cm x 24,0 cm

Seria: Rodowody Cywilizacji (CERAM)

 

Nowe, poprawione i uzupełnione w oparciu o trzecie brytyjskie wydanie cieszącej się wielką popularnością książki z serii Rodowody Cywilizacji, pióra dwojga antropologów – wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej. Nie ograniczając się do historii pochodzenia cenionego przysmaku, autorzy odmalowują arcyciekawą drogę, jaką czekolada przebyła na stoły całego świata, oraz kulturowe i społeczne implikacje całego wyrosłego na jej bazie przemysłu.Przez dwa i pół tysiąca lat Celtowie fascynowali nieustannie tych, którzy się z nimi zetknęli. W przypadku Greków i Rzymian owo zainteresowanie zabarwione było strachem i pewną dozą szacunku wobec męstwa i sprawności w walce. Kolejne pokolenia stworzyły własne mity i stereotypy wykorzystujące celtyckich przodków, by uzasadnić swoje postawy i aspiracje.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Przedmowa  /7

Wprowadzenie  /11

Rozdział 1. Drzewo pokarmu bogów /15

Chemiczny kalejdoskop /25

Rozdział 2. Narodziny kakao  /30

Olmekowie /30

Od cywilizacji Izapa do klasycznej kultury Majów  /34

Panowie lasu: Majowie okresu klasycznego /36

Zmierzch cywilizacji Majów /47

Toltekowie i co było dalej?  /48

Majowie w przededniu hiszpańskiego podboju  /50

Przyrządzanie kakako przez Majów w epokach późniejszych  /55

Rozdział 3. Aztekowie - lud Piątego Słońca /58

Pochodzenie Azteków i ich najdawniejsza historia  /59

Aztekowie w przededniu hiszpańskiego podboju  /62

Pociągają i budzą odrazę, octli i czekolada  /66

Cacahuacuauhuitl - "czekoladowe drzewo" Azteków  /68

Skarb królewski  /71

Jak Aztekowie robili czekoladę  /73

Dodatki smakowe, zapachow i inne  /75

Napój elity /78

"Szczęsny pieniądz"  /81

Symboliczne i obrzędowe znaczenie kakao /83

Rozdział 4. Spotkanie i przemiana /87

Pierwszy kontakt: Guanaja 1502  /87

Przełamanie bariery smaku  /90

Przełamanie bariery języka  /95

Przełamanie bariery medycyny  /99

Rozdział 5. Czekolada podbija Europę  /102

Kakao w Hiszpanii, "czekolada osiągnęła doskonałość"  /105

Czekolada we Włoszech, "elegancja bardziej wyszukana"  /112

Przełamanie bariery Kościoła  /119

Czekolada we Francji  /123

Czekolada i Anglicy: od piratów do Pepysa  /131

Poza granice Europy  /14

Rozdział 6. Żródło  /142

Nowa Hiszpania i Ameryka Środkowa: początki gospodarki kolonialnej  /143

Guayaquil: "kakao biedaków"  /148

Wenezuela /149

Brazylia: przedsięwzięcie jezuitów oraz co było potem /152

Wyspy Szczęśliwe - nie tak znowu szczęśliwe  /155

Nowe horyzonty: kakao opływa świat  /158

Rozdział 7. Czekolada w wieku rozumu (i bezrozumu)  /160

Specjaliści w dziedzinie medycyny zaświadczają  /163

Hiszpania  /166

Włochy  /169

Czekolada w kuchni: wynalazek meksykański czy włoski?  /171

Francja przed potopem /175

Anglia w czasach króla Jerzego - od czekoladziarni do klubu  /180

Czekolada i świt /183

Koniec pewnej epoki: "boski markiz" i czkolada /184

Rozdział 8. Czekolada dla mas  /187

Zerwanie z przeszłością; wynalazek van Houtena /189

Kwakierscy kapitaliści  /190

Walka o czystą czekoladę  /193

Szwajcaria - kraina krów i czekolady /195

Milton Hershey i "stary dobry batonik Hersheya" /198

Jak się robi czekoladę /202

Jakość a ilość - w poszukiwaniu lepszej czekolady  /205

Rozdział 9. Etyczna czekolada  /210

Ciemna strona świata czekolady /211

Czekoladowy świat drobnych rolników /212

Przypisy  /215

Bibliografia  /225

Źródła ilustracji  /235

Indeks osób  /239

Indeks nazw geograficznych /244

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie