- Kategorie
-
Platery warszawskie w latach 1822-1914. Asortyment, odbiorca i obyczaj
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788363580575 |
EAN | 9788363580575 |
Zostaw telefon |
Autor: Joanna Paprocka-Gajek
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 375
Okładka: twarda
Format: 16,00 cm x 22,5 cm
Książka Joanny Paprockiej-Gajek poświęcona jest produkcji platerów w Warszawie na przestrzeni stulecia, począwszy od powstania pierwszego zakładu platerniczego po wybuch I wojny światowej. Obok omówienia historii większych i mniejszych warszawskich firm platerniczych zamieszczono w niej rysunki wielu niepublikowanych dotąd znaków stosowanych przez wytwórców, które umożliwiają określenie producenta oraz uściślenie datowania wyrobów. W kolejnych, bogato ilustrowanych rozdziałach analizie poddano asortyment platerowanej zastawy stołowej na tle XIX-wiecznych wzorców obyczajowych oraz jej odbiorców. Publikacji towarzyszy płyta CD przedstawiająca 28 oryginalnych katalogów i cenników warszawskich firm platerniczych. Wydawnictwa te pochodzą ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Koninie i Muzeum Historycznego m.st. Warszawy, BN w Warszawie, KOBiDZ oraz od kolekcjonerów prywatnych. Dla miłośników przedmiotów użytkowych, którzy są zainteresowani jedynie ofertą XIX-wiecznych producentów, płyta z prezentacją jest dostępna również osobno.
Spis treści:
Wstęp /6
1. Wzorce obyczajowe przy stole i ich przemiany. Posługiwanie się elementami zastawy stołowej /21
- Kształtowanie się wzorców obyczajowych /22
- Zasady nakrycia stołu, wzory i typy stołów, liczba posiłków, menu /29
- Liczba posiłków /34
- Menu /42
- Elementy zastawy stołowej i ich zastosowanie /48
- Sztućce /48
- Naczynia do dekoracji stołów, do dań podstawowych i przystawek /56
- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy, herbaty oraz innych napojów /70
2. Rys historyczny rozwoju warszawskiego przemysłu platerniczego. Przegląd firm i zakładów /79
- Wytwarzanie wyrobów platerniczych /80
- Zarys historii rozwoju przemysłu platerniczego w Warszawie w XIX wieku i na początku XX wieku /83
- Formy graficzne znaków /92
- Przegląd firm platerniczych powstałych do 1855 roku /96
- Przegląd firm i zakładów powstałych w latach 1856-1914 /130
3. Asortyment wyrobów, wzory, nazewnictwo, cechy stylowe /155
- Sztućce /156
- Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek /178
- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów /247
- Czyszczenie zastawy platerowej i srebrnej w warunkach domowych. Renowacja w firmach platerniczych /298
4. Czas i miejsce pojawiania się zastawy stołowej i jej użytkowanie w wybranych warstwach społecznych w latach 1815-1914 /307
- Sztućce /314
- Naczynia do dekoracji stołu, do dań podstawowych i przystawek /324
- Zestawy naczyń i akcesoria do kawy i herbaty oraz innych napojów /340
Podsumowanie /346
Tabela znaków /350
Spis ilustracji /362
Bibliografia /366