• Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej Czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach (XVIII-I poł.XXw.)

49.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788383450537
Zostaw telefon

Autorzy: Anna Szylar, ks. Piotr Tylec

Rok wydania: 2023

Liczba stron: 256

Okładka: miękka

Format: 16,0 cm x 22,0 cm

Uwaga! Nieznaczne zagięcia brzegów okładki

 

Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania.   

(opis wydawcy)

Spis treści:

Wstęp / 5

  • Wyższe Seminarium Duchownew Sandomierzui klasztor Benedyktynek Sandomierskich - ludzie, miejsce i tradycja /5
  • Baza źródłowa /13
  • Układ treści  /18 

Część I. Przy klasztornym stole. Rzecz o kuchni benedyktynek sandomierskich i nie tylko... od XVIII do początku XIX wieku

Prawo kanoniczne a kuchnia klasztorna /23

Organizacja kuchni klasztornej /26

Miejsce konsumpcji posiłków /33

Produkty, potrawy, przetwory /43

Napoje /69

Posiłki zakonnic - codzienne i świąteczne /76

Przepisy kulinarne benedyktynek sandomierskich /93

Część II. Przy kleryckim stole. Rzecz o kuchni Seminarium Duchownego w Sandomierzu w latach 1820-1939

Stół klerycki elementem formacji do kapłaństwa /109

Kwestia porannych posiłków /116

Klerycki jadłospis /122

Zaopatrzenie seminaryjnej spiżarni /134

Kwestie finansowe /164

Pomieszczenia kuchenno-gospodarcze oraz ich wyposażenie /180

Przepisy kulinarne /193

Wykaz skrótów /235

Bibliografia /236

Indeks rzeczowy /247

Dane producenta

Drukarnia Diecezjalna w Sandomierzu
Stefana Żeromskiego 4
27-600 Sandomierz
Poland

marketing@wds.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie