-
Koszyk jest pusty
-
x

-
Koszyk jest pusty
-
x
- Kategorie
-
Osobliwości kuchni klasztornej i seminaryjnej Czyli o pokarmach, gotowaniu i jedzeniu w dawnych czasach (XVIII-I poł.XXw.)


Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność |
Mała ilość
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788383450537 |
EAN | 9788383450537 |
Zostaw telefon |
Autorzy: Anna Szylar, ks. Piotr Tylec
Rok wydania: 2023
Liczba stron: 256
Okładka: miękka
Format: 16,0 cm x 22,0 cm
Uwaga! Nieznaczne zagięcia brzegów okładki
Książka dwóch autorów: prof.dr hab. Anny Szylar i ks. dra Piotra Tylca, doskonale wpisuje się w obszar badawczy zakonnego i seminaryjnego życia codziennego, znacząco go uzupełniając. Autorzy z ogromnym znawstwem zagadnienia i doskonałą znajomością wykorzystanych źródeł rękopiśmiennych, drukowanych i uzupełniających je opracowań wprowadzają czytelnika w świat dawnych klasztorów i sandomierskiego seminarium dosłownie od kuchni. Pisząc o kuchni, o tym, co jedzono za klauzurą klasztoru panien benedyktynek sandomierskich i furtą seminaryjną, jakie temu towarzyszyły przepisy (konstytucje), co było dozwolone, a co zakazane obowiązującą regułą i statutami, kiedy można było nieco pofolgować, a kiedy było to niemożliwe. Prowadzona wartko narracja obu części tej niewielkiej, lecz jakże ciekawej i ważnej publikacji ukazuje jeden z aspektów codziennego życia jakim było pożywienie i jego przygotowanie, obok modlitwy i umartwienia jakże ważnego dla zdrowego funkcjonowania.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wstęp / 5
- Wyższe Seminarium Duchownew Sandomierzui klasztor Benedyktynek Sandomierskich - ludzie, miejsce i tradycja /5
- Baza źródłowa /13
- Układ treści /18
Część I. Przy klasztornym stole. Rzecz o kuchni benedyktynek sandomierskich i nie tylko... od XVIII do początku XIX wieku
Prawo kanoniczne a kuchnia klasztorna /23
Organizacja kuchni klasztornej /26
Miejsce konsumpcji posiłków /33
Produkty, potrawy, przetwory /43
Napoje /69
Posiłki zakonnic - codzienne i świąteczne /76
Przepisy kulinarne benedyktynek sandomierskich /93
Część II. Przy kleryckim stole. Rzecz o kuchni Seminarium Duchownego w Sandomierzu w latach 1820-1939
Stół klerycki elementem formacji do kapłaństwa /109
Kwestia porannych posiłków /116
Klerycki jadłospis /122
Zaopatrzenie seminaryjnej spiżarni /134
Kwestie finansowe /164
Pomieszczenia kuchenno-gospodarcze oraz ich wyposażenie /180
Przepisy kulinarne /193
Wykaz skrótów /235
Bibliografia /236
Indeks rzeczowy /247
Dane producenta
Drukarnia Diecezjalna w Sandomierzu
Stefana Żeromskiego 4
27-600 Sandomierz
Poland
marketing@wds.pl