• Obyczaje i życie codzienne na przestrzeni dziejów – studia przypadków

Symbol: 8804
26.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788323549031
Zostaw telefon

Redakcja: Patrycja Czarnecka, Wojciech Milej, Agata Niedzielska

Rok wydania: 2021

Liczba stron: 226

Okładka: miękka

Format: 17,0 cm x 24,0 cm

 

Kategoria życia codziennego oraz łączące się z nią zagadnienie obyczajowości stanowią dla interdyscyplinarnych rozważań humanistycznych niezwykle ciekawe pole badawcze, które może obejmować szeroki zakres problemów. Analizując codzienność, stawiamy pytania o rutynę, przyzwyczajenia i rytuały, które mogą mieć zarówno wymiar historyczny, socjologiczny, jak i filozoficzny. Nie tylko towarzyszą one dużym i małym społecznościom, ale również wiążą się nieodzownie z kreowaniem własnych kultur tych społeczności.

„Dostępne przekazy historyczne często codzienność pomijają – zwykle nieumyślnie – traktując ją jako nieistotny element życia. Wszakże po co utrwalać w pamięci coś, co wydaje się naturalne, niezmienne i powtarzalne – na tyle powtarzalne, że aż niezauważalne? Zmieniające się kody kulturowe weryfikują jednak ten sposób myślenia, a studia historyczne pokazują, że to, co kiedyś uchodziło za oczywiste, dziś przybiera całkowicie odmienny charakter, stanowiąc zagadkę trudną do rozwiązania. Mamy problem z jej prawidłowym odczytaniem i odpowiednim zinterpretowaniem. Dlatego też przyglądanie się poszczególnym przypadkom i wyciąganie z nich poszlak budują nie tylko nasze wyobrażenie o epokach historycznych, ale również pozwalają dostrzec różne aspekty współczesnego życia codziennego”.
(ze Wstępu)

Spis treści:

Wstęp   /7

1. Życie codzienne na dworach od XVI do XVIII wieku

Patrycja Czarnecka - Życie codzienne Anny Jagiellonki w latach 1564–1572  /17

Martyna Góra - Królewskie zdrowie – kondycja fi zyczna Zygmunta III Wazy   /30

Magdalena Makówka - Książęca codzienność w cieniu wielkiej polityki. Fryderyk Ludwik książę Walii w latach 1736–1751  /45

2. Obyczaje i praktyki życia codziennego

Piotr Wieczeński - Porównanie wpływu wybranych aspektów (prawo, religia, medycyna) na stosunki społeczne oraz obyczaje wielokulturowych społeczności na wybrzeżu lewantyńskim w dobie pierwszych krucjat (1095–1192)   /57

Małgorzata Romankiewicz-Częścik - Pożywienie w praktykach religijnych Pomorzan zachodnich w dobie chrystianizacji   /68

Agata Niedzielska - Obyczajowość Tatarów krymskich oczyma francuskiego konsula w XVIII wieku   /82

Maciej Stawiski - Życie codzienne bernardynów w XVIII i na początku XIX wieku. Wybrane zagadnienia   /93

 Izabela Andrzejewska - Medyczne aspekty noszenia gorsetu w świetle badań historycznych i współczesnych   /104

3. Żołnierska codzienność

Izabela Śliwińska-Słomska - Pobożność katolickich żołnierzy armii koronnej na podstawie testamentów oblatowanych w księgach grodzkich lubelskich w okresie wazowskim. Rekonesans źródłowy   /117

Wiktor Stypczyński - Życie codzienne oficerów i marynarzy Royal Navy na przełomie XVIII i XIX wieku   /129

Hubert Korzeniowski - Niecodzienna codzienność– z życia w niewoli żołnierza epoki napoleońskiej   /138

4. Praca i czas wolny

Marta Michalska - Fortepian, albo plagi domowe. Paradoks gry na fortepianie w Warszawie na przełomie XIX i XX wieku  /151

Wojciech Milej - Życie codzienne w księżycowej rzeczywistości. „Na srebrnym globie” Jerzego Żuławskiego jako astronomiczna metafora krytyki społecznej i naukowej przełomu XIX i XX wieku   /163

Agnieszka Goluch - „Czego pragnie gospodyni?” Asortyment codziennego użytku reklamowany w kobiecym tygodniku „Dobra Gospodyni” (1901–1915)  /173

Antonina Pawłowska - Czerwone wstążki i terpentyna – hodowla bydła w Irlandii na początku XX wieku  /188

Mateusz Radomskin - Życie codzienne bezrobotnych w Zagłębiu Dąbrowskim w okresie międzywojennym  /200

Maciej Waleszczyński - PRL serwuje: zupa „nic”, schab z mortadeli, sałatka „byle co”  / 213

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie