• O sztuce kulinarnej. Ksiąg dziesięć

44.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788323160281
Zostaw telefon

Autor: Apicjusz

Tekst, przekład i komentarz: Ireneusz Mikołajczyk, Sławomir Wyszomirski

Rok wydania: 2024

Liczba stron: 292

Okładka: miękka ze skrzydełkami

Format: 14,8 cm x 21,0 cm

Wydanie drugie

 

Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż  jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni jes bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Wstęp  /5

Uwagi do przekładu  /19

Bibliografia /25

Apicii Coquinaria libri decem / Apicjusz O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć

Księga I. Zapobiegliwy kucharz  /39

Księga II. O potrawach z siekanego mięsa  /57

Księga III. O potrawach z warzyw  /69

Księga IV. O różnych potrawach  /85

Księga V. O potrawach z warzyw strączkowych  /115

Księga VI. O potrawach z drobiu  /135

Księga VII. O potrawach wykwintnych  /153

Księga VIII. O potrawach z czworonogów  /179

Księga IX. O potrawach z fauny morskiej  /209

Księga X. O sosach do ryb  /221

Przypisy

Przypisy do księgi I  /235

Przypisy do księgi II  /241

Przypisy do księgi III /245

Przypisy do księgi IV  /248

Przypisy do księgi V  /257

Przypisy do księgi VI  /261

Przypisy do księgi VII  /263

Przypisy do księgi VIII  /267

Przypisy do księgi IX  /269

Przypisy do księgi X  /271

Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza  /273

Wykaz miar rzymskich /287

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie