- Kategorie
-
O sztuce kulinarnej. Ksiąg dziesięć
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 3 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788323160281 |
EAN | 9788323160281 |
Zostaw telefon |
Autor: Apicjusz
Tekst, przekład i komentarz: Ireneusz Mikołajczyk, Sławomir Wyszomirski
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 292
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Format: 14,8 cm x 21,0 cm
Wydanie drugie
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni jes bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wstęp /5
Uwagi do przekładu /19
Bibliografia /25
Apicii Coquinaria libri decem / Apicjusz O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć
Księga I. Zapobiegliwy kucharz /39
Księga II. O potrawach z siekanego mięsa /57
Księga III. O potrawach z warzyw /69
Księga IV. O różnych potrawach /85
Księga V. O potrawach z warzyw strączkowych /115
Księga VI. O potrawach z drobiu /135
Księga VII. O potrawach wykwintnych /153
Księga VIII. O potrawach z czworonogów /179
Księga IX. O potrawach z fauny morskiej /209
Księga X. O sosach do ryb /221
Przypisy
Przypisy do księgi I /235
Przypisy do księgi II /241
Przypisy do księgi III /245
Przypisy do księgi IV /248
Przypisy do księgi V /257
Przypisy do księgi VI /261
Przypisy do księgi VII /263
Przypisy do księgi VIII /267
Przypisy do księgi IX /269
Przypisy do księgi X /271
Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza /273
Wykaz miar rzymskich /287