- Kategorie
-
Mennonici. Życie codzienne od kuchni
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-63580-37-7 |
EAN | 9788363580377 |
Zostaw telefon |
Autor: Wojciech Marchlewski
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 186
Okładka: twarda
Format: 17,0 cm x 23,0 cm
Mennonici zwani inaczej olędrami przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedlili się w Dolinie Dolnej Wisły. Od miejscowych odróżniali się sposobem życia; ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur - w tym polskiej. Liczne przepisy kulinarne zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.
Spis treści:
Wstęp: W stronę mennonitów /9
W poszukiwaniu Ziemi Obiecanej /15
Bóg i wspólnota /37
Ziemia /49
Dom /61
Zakończenie: Zmiany /73
PRZEPISY /85
Chleb /85
- Chleb komunijny (Rosja) /85
- Chleb komunijny (Pensylwania) /85
- Chleb z żołędzi /87
- Domowy zaczyn do pieczenia chleba /87
- Zwieback /87
Zimne dania /88
- Jajka różowe /88
- Śledzie po holendersku /88
Domowe wędliny /89
- Letnia kiełbasa /89
- Wątrobianka /89
Zupy / 90
- Barszcz /90
- Brazylijska zupa pomidorowa /90
- Kapuśniak czerwony /90
- Kapuśniak z kiełbasą /91
- Kapuśniak z łazankami /91
- Zielona zupa /91
- Zupa kartoflana /92
- Zupa marchewkowa /92
- Zupa rybna /92
- Zupa szczawiowa 92
- Zupa z gołębi /94
- Zupa z gruszek /95
- Zupa z pasternaki /95
- Zupa z płuc cielęcych /95
- Zupa żniwiarza /95
Dania z mięsem /96
- Garnek mięsa /96
- Gęś pieczona /96
- Gołąbki (nadziewana kapusta) /96
- Klopsy /99
- Kurczak z makaronem /99
- Przegryzka /99
- Siekańce /100
- Szynka z zacierkami /100
- Wołowina marynowana na słodko-kwaśno /100
- Wołowina siekana /101
- Wołowina z kartoflami /101
- Żeberka w kapuście /102
- Żeberka z burakami /102
- Żeberka z pasternakiem /102
Dania z mąki i kartofli /104
- Kartofle z kluskami /104
- Kartofle z polewą /104
- Knedle kartoflane /104
- Pierożki /105
- Placki kartoflane /105
- Wareniki /105
Dodatki /106
- Domowy makaron /106
- Kasza manna /106
- Lebioda /106
- Opiekany pasternak /106
- Sos do mięs 106
- Zacierki /108
Desery /108
- Ciasteczka maślane /108
- Ciasteczka z anyżem /108
- Ciasto kremowe /109
- Ciasto rodzynkowe /109
- Ciasto weselne /109
- Katrinchen (katarzynki) /110
- Mleczne ciasto /110
- Naleśnik /110
- Pudding /110
- Strucla z jabłkami /111
Domowe przetwory /113
- Buraki marynowane /113
- Kawa z żołędzi /113
- Kiszona kapusta /113
- Kwaszone arbuzy /113
- Masło jabłkowe /114
- Melasa /114
- Mus ze śliwek /114
- Ocet //115