• Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego

Brak towaru
50.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6.5
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788361891840
Zostaw telefon

Autorka: Grażyna Szelągowska

Rok wydania: 2015

Liczba stron: 159

Okładka: twarda

Format: 17,00 cm x 24,00

 

Trzecie wydanie książki powstałej w oparciu o materiał archiwalny pochodzący z zasobów Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu oraz wywiady i kwerendy przeprowadzone współcześnie. Stanowi ona zbiór przepisów na tradycyjne potrawy i produkty z takich regionów etnograficznych jak: Bory Tucholskie, Kociewie, Krajna, Kujawy, Pałuki, ziemia chełmińska i ziemia dobrzyńska.

Przepisy kulinarne znajdujące się w publikacji pochodzą w dużej mierze ze zbiorów prywatnych (zeszytów z przepisami, wycinków z czasopism, notatek), stanowiących pamiątki rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre z tych receptur zostały nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”, oraz zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uzupełnieniem materiału są przepisy kulinarne publikowane w poradnikach i prasie kobiecej z XIX i XX w. Ilustrację książki stanowią, nawiązujące do tematyki, archiwalne fotografie pochodzące ze zbiorów Muzeum Etnograficznego oraz od osób prywatnych, a także dawne reklamy firm i ich produktów spożywczych wytwarzanych w regionie.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie