- Kategorie
-
Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI - XIX wiek


Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788386156481 |
EAN | 9788386156481 |
Zostaw telefon |
Autor: Philippe Meyzie
Rok wydania: 2012
Liczba stron: 276
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Uwaga! Przykurzone/przybrudzone brzegi kartek, nieznaczne zagięcia okładki
Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian - od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską - widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna - z wielką polityką. Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędyrozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdziestołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubioneregionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymisię kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Słowo wstępne /5
Rozdział 1. Od historii gastronomii do historii kultur żywieniowych /8
Zarys obszaru badań /9
- Historia anegdotyczna i erudycyjna /9
- Prekursorzy /10
- Autonomiczny obszar badań /13
Konieczność konfrontacji różnego rodzaju źródeł /17
- Źródła normatywne i literackie /18
- Źródła empiryczne /19
- Źródła wymagające dalszych badań /22
Ogólna historia kultur żywieniowych w Europie /25
Rozdział 2. Obieg produktów spożywczych: między rynkiem a konsumpcją wewnętrzną /28
Źródła zaopatrzenia /29
- Produkty rolne: problemy i zalety /29
- Konsumpcja wewnętrzna: ekonomia gospodarstwa domowego i dary żywieniowe /32
- Lasy, rzeki, oceany i stawy: podstawowe źródła pożywienia /34
Obieg handlowy /37
- Zaopatrzenie miast w żywność /37
- Sprzedaż detaliczna /41
- Żywienie i handel na wsi /42
Kontrola rynku /43
- Oszustwa, fałszerstwo, kradzieże /44
- Podniesienie wartości produktów /45
Rozdział 3. Od oberży do restauratora. Miejsca i zawody związane z jedzeniem /49
Jedzenie i picie poza domem /49
- Panorama, gęstość i rozmieszczenie /50
- Oferta zróżnicowana i kontrolowana /53
Stół w duchu epoki /55
- Francuscy traiteurs i angielskie karczmy 56
- Przestrzenie innowacji /57
- Przestrzenie odkrywania nowych zwyczajów i smaków /59
Nowe miesjca, nowe zawody /60
- Tryumf kawiarni /61
- Narodziny i wzrost popularności restauracji /62
- Nowy status kucharzy /65
Rozdział 4. Przenikanie kultur i nowe produkty w obyczajach kulinarnych Europy /68
Moda na kuchnię włoską w XVI wieku /69
- Włoski stół /69
- Nowe zwyczaje, nowe gusta, nowe smaki /70
- Wzrost popularności kuchni włoskiej w Europie doby renesansu /72
Europa i Nowy Świat (od XVI do XVIII wieku) /74
- Żywność z Nowego Świata: zróżnicowane trajektorie /75
- Drogi pełne przeszkód: ziemniak i pomidor /78
Oddziaływanie kuchni francuskiej (od połowy XVII do XIX wieku) /81
- Skala i zasięg zjawiska /82
- Sukces kuchni francuskiej w Europie Środkowej /84
- Kontrprzykład? Anglia a kuchnia francuska /86
Rozdział 5. Zapotrzebowanie na nowe napoje i związane z nimi przyjemności /89
Woda: napój niezbędny do życia /90
- Problem jakości i zaopatrzenia /90
- Codzienny napój i luksusowe odmiany /92
Wino w Euopie /93
- Napój odżywczy i rozpowszechnione spożycie /94
- Wina wysokiej jakości i sposoby picia /96
Piwa i pozostałe alkohole /103
- Piwna Europa? /103
- Tradycyjne likiery i nowe alkohole /105
Napoje egzotyczne /107
- Ograniczony sukces czekolady /107
- Tryumf kawy /108
- Powolny wzrost popularności herbaty /110
Rozdział 6. Nawyki żywieniowe ludności miejskiej i wiejskiej /112
Posiłek europejskiego chłopa /113
- Nawyki żywieniowe ludu /113
- Kultura głodu /116
- Narodziny zróżnicowanej diety /119
Sposoby odżywiania mieszkańców miast /121
- Uprzywilejowana dieta? /121
- Znaczenie posiłków poza domem /123
- Kontakty i wymiany w miastach /125
Odżywianie i ubóstwo w mieście /127
- Kontrola odżywiania /127
- System żywienia w szpitalach /129
Rozdział 7. Upodobania żywieniowe i sposoby zachowania przy stole elit europejskich /132
Stół elit na co dzień /133
- Przestrzenie i rytmy żywieniowe /133
- Codzienna konsumpcja /136
- Profile konsumentów /138
Konsumpcja i sposoby zachowania się przy stole a hierarchia społeczna /142
- Przepych i ostentacja /142
- Bogactwo, luksus i wyrafinowanie /145
Podążanie za modą /150
- Rola innowacyjna /151
- Dobry smak a mimetyzm społeczny /153
Rozdział 8. Pokuta i łakomstwo /157
Nakazy Kościoła /158
- Pokarm i grzechy /158
- Obowiązujące reguły /160
Złagodzenie postawy Kościoła /162
- Postna sztuka kulinarna /163
- Nowe podejście do jedzenia /165
Podniebienie duchowieństwa /167
- Zastawione stoły prałatów i opatów /168
- Asceza i łakomstwo w zakonach /169
- Dieta niskiego kleru /173
Rozdział 9. Jedzenie, władza i polityka /176
Żywienie ludu /177
- Kontrola rynku spożywczego /177
- Walka z kryzysem /179
Uczty, dary i władza w okresie ancien regime`u /182
- Dary dla wpływowych osób /182
- Ceremonie i uczty: kiedy polityka zasiada do stołu /185
Stoły królów i książąt /189
- Królewskie uczty w Europie /189
- Strawa królewska /192
Koniec epoki ancien regime`u przy stole /196
- Stół a gra polityczna /197
- Kontrola i reformy /200
Rozdział 10. Zdrowa żywność a przyjemności stołu /202
Medycyna i dietetyka: w poszukiwaniu naturalnej równowagi /203
- Podstawy dietetyki w nowożytnej Europie /203
- Walka z łakomstwem /206
- Żywić się - leczyć się /208
Rozkosze podniebienia i wspólne biesiadowanie /211
- Historia apetytu /211
- Spotkania przy stole a chęć dzielenia się /213
- Od przepisów kulinarnych do martwej natury /215
Złagodzenie pojęcia łakomstwa /217
- Podstawy transformacji /218
- Zamiłowanie do dobrego jadła /220
Rozdział 11. Kuchnie narodowe i regionalne /225
Od traktatów o dobrym zachowaniu przy stole do literatury kulinarnej /226
- Ostatnie podrygi kuchni średniowiecznej (od XVI do początku XVII wieku) /226
- /Początki nowej kuchni (od połowy XVII do XVIII wieku) /227
- Narodziny gastronomii (początek XIX wieku) /231
Europa przy stole: świat wyobrażeń, stereotypy, modele narodowe /233
- Różne smaki i zaskakujące połączenia /233
- Obca kuchnia /236
Formowanie się narodowych kultur kulinarnych i kuchni regionalnych /239
- Kuchnia włoska /239
- Narodziny kuchni regionalnych we Francji /241
- "Kuchnia" południowego zachodu? /244
Zakończenie /248
Słowniczek /251
Bibliografia /254
Indeks nazw własnych /261