• Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI - XIX wiek

Symbol: 18549
Brak towaru
15.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788386156481
Zostaw telefon

Autor: Philippe Meyzie

Rok wydania: 2012

Liczba stron: 276

Okładka: miękka

Format: 16,5 cm x 23,5 cm

Uwaga! Przykurzone/przybrudzone brzegi kartek, nieznaczne zagięcia okładki 

 

Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian - od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską - widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna - z wielką polityką. Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędyrozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdziestołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubioneregionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymisię kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Słowo wstępne /5

Rozdział 1. Od historii gastronomii do historii kultur żywieniowych /8

Zarys obszaru badań  /9

  • Historia anegdotyczna i erudycyjna /9
  • Prekursorzy /10
  • Autonomiczny obszar badań  /13

Konieczność konfrontacji różnego rodzaju źródeł /17

  • Źródła normatywne i literackie /18
  • Źródła empiryczne /19
  • Źródła wymagające dalszych badań  /22

Ogólna historia kultur żywieniowych w Europie /25

Rozdział 2. Obieg produktów spożywczych: między rynkiem a konsumpcją wewnętrzną /28

Źródła zaopatrzenia /29

  • Produkty rolne: problemy i zalety /29
  • Konsumpcja wewnętrzna: ekonomia gospodarstwa domowego i dary żywieniowe /32
  • Lasy, rzeki, oceany i stawy: podstawowe źródła pożywienia /34

Obieg handlowy  /37

  • Zaopatrzenie miast w żywność  /37
  • Sprzedaż detaliczna  /41
  • Żywienie i handel na wsi /42

Kontrola rynku  /43

  • Oszustwa, fałszerstwo, kradzieże  /44
  • Podniesienie wartości produktów  /45

Rozdział 3. Od oberży do restauratora. Miejsca i zawody związane z jedzeniem  /49

Jedzenie i picie poza domem  /49

  • Panorama, gęstość i rozmieszczenie  /50
  • Oferta zróżnicowana i kontrolowana  /53

Stół w duchu epoki /55

  • Francuscy traiteurs i angielskie karczmy 56
  • Przestrzenie innowacji /57
  • Przestrzenie odkrywania nowych zwyczajów i smaków /59

Nowe miesjca, nowe zawody /60

  • Tryumf kawiarni /61
  • Narodziny i wzrost popularności restauracji  /62
  • Nowy status kucharzy /65

Rozdział 4. Przenikanie kultur i nowe produkty w obyczajach kulinarnych Europy  /68

Moda na kuchnię włoską w XVI wieku  /69

  • Włoski stół /69
  • Nowe zwyczaje, nowe gusta, nowe smaki  /70
  • Wzrost popularności kuchni włoskiej w Europie doby renesansu /72

Europa i Nowy Świat (od XVI do XVIII wieku)  /74

  • Żywność z Nowego Świata: zróżnicowane trajektorie  /75
  • Drogi pełne przeszkód: ziemniak i pomidor  /78

Oddziaływanie kuchni francuskiej (od połowy XVII do XIX wieku)  /81

  • Skala i zasięg zjawiska /82
  • Sukces kuchni francuskiej w Europie Środkowej /84
  • Kontrprzykład? Anglia a kuchnia francuska  /86

Rozdział 5. Zapotrzebowanie na nowe napoje i związane z nimi przyjemności  /89

Woda: napój niezbędny do życia /90

  • Problem jakości i zaopatrzenia  /90
  • Codzienny napój i luksusowe odmiany  /92

Wino w Euopie  /93

  • Napój odżywczy i rozpowszechnione spożycie  /94
  • Wina wysokiej jakości i sposoby picia  /96

Piwa i pozostałe alkohole  /103

  • Piwna Europa?  /103
  • Tradycyjne likiery i nowe alkohole  /105

Napoje egzotyczne  /107

  • Ograniczony sukces czekolady /107
  • Tryumf kawy  /108
  • Powolny wzrost popularności herbaty  /110

Rozdział 6. Nawyki żywieniowe ludności miejskiej i wiejskiej  /112

Posiłek europejskiego chłopa  /113

  • Nawyki żywieniowe ludu  /113
  • Kultura głodu /116
  • Narodziny zróżnicowanej diety  /119

Sposoby odżywiania mieszkańców miast  /121

  • Uprzywilejowana dieta?  /121
  • Znaczenie posiłków poza domem  /123
  • Kontakty i wymiany w miastach  /125

Odżywianie i ubóstwo w mieście /127

  • Kontrola odżywiania /127
  • System żywienia w szpitalach  /129

Rozdział 7. Upodobania żywieniowe i sposoby zachowania przy stole elit europejskich /132

Stół elit na co dzień  /133

  • Przestrzenie i rytmy żywieniowe /133
  • Codzienna konsumpcja /136
  • Profile konsumentów /138

Konsumpcja i sposoby zachowania się przy stole a hierarchia społeczna /142

  • Przepych i ostentacja /142
  • Bogactwo, luksus i wyrafinowanie /145

Podążanie za modą  /150

  • Rola innowacyjna  /151
  • Dobry smak a mimetyzm społeczny /153

Rozdział 8. Pokuta i łakomstwo  /157

Nakazy Kościoła  /158

  • Pokarm i grzechy /158
  • Obowiązujące reguły  /160

Złagodzenie postawy Kościoła /162

  • Postna sztuka kulinarna /163
  • Nowe podejście do jedzenia /165

Podniebienie duchowieństwa  /167

  • Zastawione stoły prałatów i opatów /168
  • Asceza i łakomstwo w zakonach  /169
  • Dieta niskiego kleru /173

Rozdział 9. Jedzenie, władza i polityka /176

Żywienie ludu  /177

  • Kontrola rynku spożywczego  /177
  • Walka z kryzysem  /179

Uczty, dary i władza w okresie ancien regime`u  /182

  • Dary dla wpływowych osób  /182
  • Ceremonie i uczty: kiedy polityka zasiada do stołu  /185

Stoły królów i książąt /189

  • Królewskie uczty w Europie  /189
  • Strawa królewska  /192

Koniec epoki ancien regime`u przy stole  /196

  • Stół a gra polityczna  /197
  • Kontrola i reformy  /200

Rozdział 10. Zdrowa żywność a przyjemności stołu /202

Medycyna i dietetyka: w poszukiwaniu naturalnej równowagi  /203

  • Podstawy dietetyki w nowożytnej Europie  /203
  • Walka z łakomstwem  /206
  • Żywić się - leczyć się  /208

Rozkosze podniebienia i wspólne biesiadowanie /211

  • Historia apetytu  /211
  • Spotkania przy stole a chęć dzielenia się  /213
  • Od przepisów kulinarnych do martwej natury  /215

Złagodzenie pojęcia łakomstwa  /217

  • Podstawy transformacji  /218
  • Zamiłowanie do dobrego jadła  /220

Rozdział 11. Kuchnie narodowe i regionalne /225

Od traktatów o dobrym zachowaniu przy stole do literatury kulinarnej  /226

  • Ostatnie podrygi kuchni średniowiecznej (od XVI do początku XVII wieku)  /226
  • /Początki nowej kuchni (od połowy XVII do XVIII wieku)  /227
  • Narodziny gastronomii (początek XIX wieku)  /231

Europa przy stole: świat wyobrażeń, stereotypy, modele narodowe /233

  • Różne smaki i zaskakujące połączenia  /233
  • Obca kuchnia  /236

Formowanie się narodowych kultur kulinarnych i kuchni regionalnych  /239

  • Kuchnia włoska /239
  • Narodziny kuchni regionalnych we Francji  /241
  • "Kuchnia" południowego zachodu? /244

Zakończenie  /248

Słowniczek  /251

Bibliografia /254

Indeks nazw własnych  /261

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie