- Kategorie
-
Kuchnia królów
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788365280879 |
EAN | 9788365280879 |
Zostaw telefon |
Autor: Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 496
Okładka: twarda
Format: 16,00 cm x 24 cm
Uwaga - obwoluta delikatnie uszkodzona
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem. W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu” amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.
Spis treści:
Podziękowania /11
L'entremets, czyli słowem wstępu /21
I. Z Kaligulą przy stole, czyli jedz, morduj i kochaj się /21
(Nie)zdrowa dieta śródziemnomorska /22
Dziczyzna i ryby na wagę złota /26
...albo uczta godna Cezara /34
II. Wypieki świętej Jadwigi /53
Kto ma chleb, ten szuka bułki /55
Kilka bochenków na królewską głowę /57
Przy stole jak na polu bitwy /60
Dla królowej buła, dla króla cebula /65
Jesiotry i figi od święta, w poście obwarzanki /71
III. Przyjemności stołu papieża Aleksandra VI /83
Renesansowa kuchnia masłem i cukrem stoi /86
Papieża witamy, posty żegnamy /89
Złocone pawie i niedźwiedź na stole /92
Pieczony kot na obiedzie u babci /96
Papież, co sprzedał samego Chrystusa /100
Niech ich wszystkich zaraz porwie /106
IV. Kulinarny kodeks Leonarda da Vinci /119
Jesteś tym, co jesz /120
Możnym niezdrowej diety nie wytykaj /122
Ohydna kiełbaska i luksusowa kukurydza /129
Ostatnia Wieczerza, czyli co właściwie jadł Jezus /132
Dieta godna artysty /137
V. Nie tylko kawa i baklawa, czyli o rozkoszach podniebienia Sulejmana Wspaniałego /151
Dom Szczęśliwości - i pyszności /153
Samotne (?) posiłki sułtana /160
Kosmopolityczna kuchnia Osmanów /165
Peany do kapusty /168
Dobry władca nakarmi i poddanych - i wroga /170
Morze cukru nad Bosforem /175
Turcy uciekli, kawa została /181
VI. Sałatki na dobry humor Elżbiety Tudor /195
Jaki humor, taka dieta /197
W żołądku jak w kotle /200
Truskawki w winie, paw w piórach i jaja w muszlach /202
Deszcz kartofli i grad cukierków /205
Siedem dań dla biskupa i łabędź dla królowej /207
VII. Słońce nad talerzem. O gustach kulinarnych Ludwika XIV /221
Nie samym chlebem człowiek żyje /224
Chleb po francusku /230
Lody z zalecenia medyka /235
Bezcenne pomarańcze i zabójczy melon /236
Niech żyje bal! /244
Zarobaczone kiszki króla /248
VIII. Przy sarmackim stole Marysieńki i Jana Sobieskich /261
Korona uroczystości /263
Zepsowanie żołądka stałym punktem biesiady /267
Pół kwarty mleka do płukania gęby /269
Cukier łyżkami i zabójczy czosnek /277'
Kompendium kuchni sarmackiej (i nie tylko) /282
Barokowy kucharz i jego koncepty /287
IX. Kapusta i bliny na stole carycy Katarzyny /301
W Rosji chłop syty, choć bity /303
Pomarańcze i kawa w zamian za łój i smołę /306
Nie samym chlebem (z czosnkiem) Rosjanin żyje /308
Rosyjska kuchnia na francuską mod(ł)ę /314
Niech żyje bal! /328
X. Obiady czwartkowe konta sarmacka pompa /341
Bies nie siada i naturalia ad manus /344
Jeśli dziś czwartek, to co na obiad? /352
Polska kuchnia, czyli jaka? /359
Kucharz (nie)doskonały i mąż (nie)modny /363
Ślimaki i robaki niby bociany /370
XI. O (wiecznej) diecie cesarzowej Sisi /383
Frankfurterce mówimy zdecydowane: "nie przystoi" /390
Na bankietach francuskie przysmaki, a na co dzień - bałagan /390
Niobe nad talerzem /392
Cesarzowa n "siłce"... /394
...albo na gigancie /396
Zagłodzona żona vs pulchna kochanka /399
Klątwa rodu Wittelsbachów /403
XII. Wszystkie przysmaki prezydenta /415
Nędza, rozpacz i...karaluchy /419
Depresja nad talerzem /421
Terror w Białym Domu /424
Zamiast deseru, czyli zakończenie /440
Spis potraw /443
Przypisy /446
Bibliografia /474
Źródła ilustracji /488
Indeks /490