• Kuchnia królów

Symbol: 8412
Brak towaru
25.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788365280879
Zostaw telefon

Autor: Agnieszka Bukowczan-Rzeszut

Rok wydania: 2020

Liczba stron: 496

Okładka: twarda

Format: 16,00 cm x 24 cm

Uwaga - obwoluta delikatnie uszkodzona

 

Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem. W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu” amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.

Spis treści:

Podziękowania /11

L'entremets, czyli słowem wstępu /21

I. Z Kaligulą przy stole, czyli jedz, morduj i kochaj się /21

(Nie)zdrowa dieta śródziemnomorska /22

Dziczyzna i ryby na wagę złota /26

...albo uczta godna Cezara /34

II. Wypieki świętej Jadwigi /53

Kto ma chleb, ten szuka bułki /55

Kilka bochenków na królewską głowę /57

Przy stole jak na polu bitwy /60

Dla królowej buła, dla króla cebula /65

Jesiotry i figi od święta, w poście obwarzanki /71

III. Przyjemności stołu papieża Aleksandra VI /83

Renesansowa kuchnia masłem i cukrem stoi /86

Papieża witamy, posty żegnamy  /89

Złocone pawie i niedźwiedź na stole /92

Pieczony kot na obiedzie u babci /96

Papież, co sprzedał samego Chrystusa /100

Niech ich wszystkich zaraz porwie /106

IV. Kulinarny kodeks Leonarda da Vinci /119

Jesteś tym, co jesz /120

Możnym niezdrowej diety nie wytykaj /122

Ohydna kiełbaska i luksusowa kukurydza /129

Ostatnia Wieczerza, czyli co właściwie jadł Jezus /132

Dieta godna artysty /137

V. Nie tylko kawa i baklawa, czyli o rozkoszach podniebienia Sulejmana Wspaniałego /151

Dom Szczęśliwości - i pyszności /153

Samotne (?) posiłki sułtana /160

Kosmopolityczna kuchnia Osmanów /165

Peany do kapusty /168

Dobry władca nakarmi i poddanych - i wroga /170

Morze cukru nad Bosforem /175

Turcy uciekli, kawa została /181

VI. Sałatki na dobry humor Elżbiety Tudor /195

Jaki humor, taka dieta /197

W żołądku jak w kotle /200

Truskawki w winie, paw w piórach i jaja w muszlach /202

Deszcz kartofli i grad cukierków /205

Siedem dań dla biskupa i łabędź dla królowej /207

VII. Słońce nad talerzem. O gustach kulinarnych Ludwika XIV /221

Nie samym chlebem człowiek żyje /224

Chleb po francusku /230

Lody z zalecenia medyka /235

Bezcenne pomarańcze i zabójczy melon /236

Niech żyje bal! /244

Zarobaczone kiszki króla /248

VIII. Przy sarmackim stole Marysieńki i Jana Sobieskich /261

Korona uroczystości /263

Zepsowanie żołądka stałym punktem biesiady /267

Pół kwarty mleka do płukania gęby /269

Cukier łyżkami i zabójczy czosnek /277'

Kompendium kuchni sarmackiej (i nie tylko) /282

Barokowy kucharz i jego koncepty /287

IX. Kapusta i bliny na stole carycy Katarzyny /301

W Rosji chłop syty, choć bity /303

Pomarańcze i kawa w zamian za łój i smołę /306

Nie samym chlebem (z czosnkiem) Rosjanin żyje /308

Rosyjska kuchnia na francuską mod(ł)ę /314

Niech żyje bal! /328

X. Obiady czwartkowe konta sarmacka pompa /341

Bies nie siada i naturalia ad manus /344

Jeśli dziś czwartek, to co na obiad?  /352

Polska kuchnia, czyli jaka? /359

Kucharz (nie)doskonały i mąż (nie)modny /363

Ślimaki i robaki niby bociany /370

XI. O (wiecznej) diecie cesarzowej Sisi /383

Frankfurterce mówimy zdecydowane: "nie przystoi" /390

Na bankietach francuskie przysmaki, a na co dzień - bałagan /390

Niobe nad talerzem /392

Cesarzowa n "siłce"... /394

...albo na gigancie /396

Zagłodzona żona vs pulchna kochanka /399

Klątwa rodu Wittelsbachów /403

XII. Wszystkie przysmaki prezydenta /415

Nędza, rozpacz i...karaluchy /419

Depresja nad talerzem /421

Terror w Białym Domu /424

Zamiast deseru, czyli zakończenie /440

Spis potraw /443

Przypisy /446

Bibliografia /474

Źródła ilustracji /488

Indeks /490

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie