- Kategorie
-
Kuchnia dawnych Słowian. Czyli co jedli i pili Słowianie w świetle źródeł historyznych i archeologicznych do XII wieku
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788364886089 |
EAN | 9788364886089 |
Zostaw telefon |
Autor: Rafał Merski
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 323
Okładka: miękka
Format: 15,00 cm x 21,00 cm
"Ta książka to prezentacja kultury kulinarnej. Roślin, mięs, ryb, przypraw, naczyń, narzędzi, itd, itd. To ogromny zasób wiedzy na temat tego, jak żyli nasi Przodkowie, jakie produkty wchodziły w skład ich diety, jak je pozyskiwali, jak przechowywali" (ze wstępu).
Spis treści:
Część 1
Wstęp /9
Uprawa roli /13
Ogrodnictwo i sadownictwo /17
Hodowla zwierząt /19
Od kłosa do chleba /21
Przechowywanie produktów spożywczych /25
Co pili? /31
Łowienie ryb /33
Polowanie na zwierzynę łowną /37
Ser biały /39
Tłoczenie oleju /45
Wędzenie /47
Gotowanie /53
Sól /55
Kwaśna polewka ze Żmijowisk /59
Źródła pisane /61
Część 2
Znaleziska archeologiczne /119
Wstęp /121
Osada w Brzeziu /125
Badania archeologiczne z terenu Krakowa /128
Chodlik /143
Opole /145
Ostrów Tumski we Wrocławiu /157
Grodzisko w Chobieni /175
Grodzisko w Nowińcu /181
Osada w Zawadzie /187
Grodzisko Brudnowskie /193
Zambrzyce Stare /197
Szeligi pod Płockiem /199
Giecz /203
Gniezno /207
Poznań /221
Santok /229
Grodzisko Kałdus /235
Grodzisko w Kłodnicy /243
Gród Spandau /245
Rajki /247
Radacz /249
Szczecin /251
Wolin /275
Gród Scharstorf /289
Bibliografia /291