• Kuchnia dawnych Słowian. Czyli co jedli i pili Słowianie w świetle źródeł historyznych i archeologicznych do XII wieku

Symbol: 11189
42.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 2 szt.
ISBN 9788364886089
Zostaw telefon

Autor: Rafał Merski

Rok wydania: 2020

Liczba stron: 323

Okładka: miękka

Format: 15,00 cm x 21,00 cm

 

"Ta książka to prezentacja kultury kulinarnej. Roślin, mięs, ryb, przypraw, naczyń, narzędzi, itd, itd. To ogromny zasób wiedzy na temat tego, jak żyli nasi Przodkowie, jakie produkty wchodziły w skład ich diety, jak je pozyskiwali, jak przechowywali" (ze wstępu).

Spis treści:

Część 1

Wstęp  /9

Uprawa roli  /13

Ogrodnictwo i sadownictwo  /17

Hodowla zwierząt  /19

Od kłosa do chleba  /21

Przechowywanie produktów spożywczych  /25

Co pili?  /31

Łowienie ryb  /33

Polowanie na zwierzynę łowną  /37

Ser biały  /39

Tłoczenie oleju  /45

Wędzenie  /47

Gotowanie  /53

Sól  /55

Kwaśna polewka ze Żmijowisk  /59

Źródła pisane  /61

Część 2

Znaleziska archeologiczne  /119

Wstęp  /121

Osada w Brzeziu  /125

Badania archeologiczne z terenu Krakowa  /128

Chodlik  /143

Opole  /145

Ostrów Tumski we Wrocławiu  /157

Grodzisko w Chobieni  /175

Grodzisko w Nowińcu  /181

Osada w Zawadzie  /187

Grodzisko Brudnowskie  /193

Zambrzyce Stare  /197

Szeligi pod Płockiem  /199

Giecz  /203

Gniezno  /207

Poznań /221

Santok  /229

Grodzisko Kałdus  /235

Grodzisko w Kłodnicy  /243

Gród Spandau  /245

Rajki  /247

Radacz  /249

Szczecin   /251

Wolin  /275

Gród Scharstorf  /289

Bibliografia  /291

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie