- Kategorie
-
Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-63580-99-5 |
EAN | 9788363580995 |
Zostaw telefon |
Autor: Jarosław Dumanowski
Współczesne opracowanie przepisów: Maciej Nowicki
Rok wydania: 2018
Liczba stron: 216
Okładka: twarda
Format: 17,0 cm x 23,0 cm
"[...] Na historyczno-kulinarny warsztat wzięliśmy Kucharza doskonałego Wojciecha Wincentego Wielądki, wydaną z 1783 roku drugą polską książkę kucharską. Pierwszym takim dziełem" opublikowanym, a przynajmniej zachowanym do naszych czasów, było wcześniejsze Compendium ferculorum napisane przez kuchmistrza książąt Lubomirskich Stanisława Czernieckiego. Obie publikacje okazały się prawdziwymi bestsellerami, wielokrotnie je wznawiano, a zawarte w nich receptury krążyły w licznych odpisach, były rozwijane i przekształcane przez całe pokolenia kucharzy".
(fragment Przedmowy)
Spis treści:
Przedmowa /7
Słowo o Kucharzu doskonałym /11
POTAZIE
- Dynia /26
- Mleko /30
- Kasztany /34
- Szparagi /38
- Kapłon i migdały /43
- Na wodzie /48
O JARZYNIE W POWSZECHNOŚCI /53
- Szpinak /55
- Groch turecki, czyli fasola /59
- Sałata i karczochy /63
- Bób /68
- Marchew i pasternak /72
- Bigos z marchwią i pasternakiem /76
MIĘSA /81
- Mózg /83
- Grasica /8
- Prosię /92
- Ogon wołowy /96
- Wątróbka cielęca /100
- Flaki /104
DRÓB /109
- Kurczęta /111
- Kaczka /116
- Gęś /121
- Przepiórki z rakami /126
- Gołębie /130
- Pularda /134
RYBY /139
- Lin /141
- Jesiotr /146
- Certy /150
- Kablon, czyli dorsz /154
- List morski /159
- Karp /163
DESERY /169
- Winogrona /171
- Liście winne /176
- Śmietana z karmelem /180
- Kawa ze śmietaną czy śmietana z kawą? /184
- Pączki-niepączki /189
- "Zrób jakie chcesz marcepany" /193
- "Biszkokty" /198
Słownik /205
Miary i wagi /211
Wybrane źródła /213