• Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki

Brak towaru
35.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-63580-99-5
Zostaw telefon

Autor: Jarosław Dumanowski

Współczesne opracowanie przepisów: Maciej Nowicki

Rok wydania: 2018

Liczba stron: 216

Okładka: twarda

Format: 17,0 cm x 23,0 cm

 

"[...] Na historyczno-kulinarny warsztat wzięliśmy Kucharza doskonałego Wojciecha Wincentego Wielądki, wydaną z 1783 roku drugą polską książkę kucharską. Pierwszym takim dziełem" opublikowanym, a przynajmniej zachowanym do naszych czasów, było wcześniejsze Compendium ferculorum napisane przez kuchmistrza książąt Lubomirskich Stanisława Czernieckiego. Obie publikacje okazały się prawdziwymi bestsellerami, wielokrotnie je wznawiano, a zawarte w nich receptury krążyły w licznych odpisach, były rozwijane i przekształcane przez całe pokolenia kucharzy".

(fragment Przedmowy)

Spis treści:

Przedmowa  /7

Słowo o Kucharzu doskonałym  /11

POTAZIE

  • Dynia  /26
  • Mleko  /30
  • Kasztany  /34
  • Szparagi  /38
  • Kapłon i migdały  /43
  • Na wodzie  /48

O JARZYNIE W POWSZECHNOŚCI  /53

  • Szpinak  /55
  • Groch turecki, czyli fasola  /59
  • Sałata i karczochy  /63
  • Bób  /68
  • Marchew i pasternak  /72
  • Bigos z marchwią i pasternakiem  /76

MIĘSA  /81

  • Mózg  /83
  • Grasica  /8
  • Prosię  /92
  • Ogon wołowy  /96
  • Wątróbka cielęca  /100
  • Flaki  /104

DRÓB  /109

  • Kurczęta  /111
  • Kaczka  /116
  • Gęś  /121
  • Przepiórki z rakami  /126
  • Gołębie  /130
  • Pularda  /134

RYBY  /139

  • Lin  /141
  • Jesiotr  /146
  • Certy  /150
  • Kablon, czyli dorsz  /154
  • List morski  /159
  • Karp  /163

DESERY  /169

  • Winogrona  /171
  • Liście winne  /176
  • Śmietana z karmelem  /180
  • Kawa ze śmietaną czy śmietana z kawą?  /184
  • Pączki-niepączki  /189
  • "Zrób jakie chcesz marcepany"  /193
  • "Biszkokty"  /198

Słownik  /205

Miary i wagi  /211

Wybrane źródła  /213

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie