- Kategorie
-
Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788383250625 |
EAN | 9788383250625 |
Zostaw telefon |
Autor: Horace Raisson
Rok wydania: 2023
Liczba stron: 249
Okładka: twarda
Format: 14,5 cm x 17,5 cm
Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Prolegomena /5
Stały kalendarz gastronomiczny
Styczeń /10
Luty /13
Marzec /16
Kwiecień /19
Maj /22
Czerwiec /25
Lipiec /28
Sierpień /31
Wrzesień /34
Październik /37
Listopad /41
Grudzień 43
Kodeks smakosza. Część pierwsza
Rozdział I: O zaproszeniach /49
Rozdział II: O nakryciu stołu /50
Rozdział III: O podawaniu do stołu /53
Kodeks smakosza. Część druga
Rozdział I: O amfitrionie /59
Rozdział II: O współbiesiadnikach /62
Rozdział III: O sąsiedztwie przy stole /65
Rozdział IV: O toastach /69
Rozdział V: O piosenkach przy stole /70
Rozdział VI: Harmonia uprzejmości i samolubstwa /72
Część trzecia. O psujących zabawę
Uzasadnienie /77
Rozdział I: O osobach niezręcznych i źle wychowanych /78
Rozdział II: O gawędziarzach /80
Rozdział III: O wybrednych /83
Rozdział IV: O skromnisiach /84
Rozdział V: O ozdrowieńcach /85
Rozdział VI: O niemych, głuchych, krótkowzrocznych /86
Rozdział VII: O brudasach /89
Rozdział VIII: O lokajach i zwierzętach domowych /90
Rozdział IX: O dzieciach i starcach /92
Rozdział X: O gościach /94
Rozdział XI: O usłużnych /95
Rozdział XII: O kulinarnych katastrofach /96
Zasady, zastosowania, przykłady
Rozważania o życiu cielesnym /101
Spostrzeżenia o ostrygach /109
O aperitifach /115
O śniadaniu /119
O obiedzie /125
Pochwała kolacji /133
O posiłku myśliwego /137
O sekretnych spotkaniach /142
O posiłkach korporacyjnych /147
Rozważania o gastronomii na prowincji i za granicą /151
Gastronomiczna mapa Francji /159
Aforyzmy, przykłady, anegdoty /169
O truflach /196
Rozważania o kawie /202
O doborze pokarmów /211
O konserwowaniu pokarmów /215
O postępie sztuki gastronomicznej od początku nowej ery kulinarnej (1814–1815) /221
Morały o nietrzeźwości i niestrawności /225
Posłowie: Ciekawy przypadek kodeksomanii /239
Przypisy /243