• Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia

51.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 7.99
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska Austria 36
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788383250625
Zostaw telefon

Autor: Horace Raisson

Rok wydania: 2023

Liczba stron: 249

Okładka: twarda

Format: 14,5 cm x 17,5 cm

 

Wydany w 1827 roku Kodeks smakosza. Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawnych posiłków. Po jakim daniu obowiązkowo trzeba podać nowe widelce? Czyje towarzystwo przy stole najdotkliwiej psuje zabawę? Jak zorganizować obiad z kochanką? Czy nieobecnym należy się toast? Kodeks smakosza odpowiada na najbardziej nurtujące pytania, daje praktyczne porady, oferuje gruntowną wiedzę. Dziś traktujemy go przymrużeniem oka, czytamy dla zabawy.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Prolegomena    /5

Stały kalendarz gastronomiczny

Styczeń   /10

Luty     /13

Marzec    /16

Kwiecień    /19

Maj    /22

Czerwiec    /25

Lipiec    /28

Sierpień   /31

Wrzesień    /34

Październik   /37

Listopad    /41

Grudzień 43

Kodeks smakosza. Część pierwsza

Rozdział I: O zaproszeniach    /49

Rozdział II: O nakryciu stołu   /50

Rozdział III: O podawaniu do stołu    /53

Kodeks smakosza. Część druga

Rozdział I: O amfitrionie   /59

Rozdział II: O współbiesiadnikach   /62

Rozdział III: O sąsiedztwie przy stole   /65

Rozdział IV: O toastach   /69

Rozdział V: O piosenkach przy stole    /70

Rozdział VI: Harmonia uprzejmości i samolubstwa  /72

Część trzecia. O psujących zabawę

Uzasadnienie    /77

Rozdział I: O osobach niezręcznych i źle wychowanych   /78

Rozdział II: O gawędziarzach   /80

Rozdział III: O wybrednych    /83

Rozdział IV: O skromnisiach    /84

Rozdział V: O ozdrowieńcach    /85

Rozdział VI: O niemych, głuchych, krótkowzrocznych   /86

Rozdział VII: O brudasach    /89

Rozdział VIII: O lokajach i zwierzętach domowych   /90

Rozdział IX: O dzieciach i starcach    /92

Rozdział X: O gościach   /94

Rozdział XI: O usłużnych   /95

Rozdział XII: O kulinarnych katastrofach   /96

Zasady, zastosowania, przykłady

Rozważania o życiu cielesnym  /101

Spostrzeżenia o ostrygach    /109

O aperitifach    /115

O śniadaniu    /119

O obiedzie    /125

Pochwała kolacji    /133

O posiłku myśliwego  /137

O sekretnych spotkaniach    /142

O posiłkach korporacyjnych    /147

Rozważania o gastronomii na prowincji i za granicą   /151

Gastronomiczna mapa Francji    /159

Aforyzmy, przykłady, anegdoty    /169

O truflach   /196

Rozważania o kawie   /202

O doborze pokarmów    /211

O konserwowaniu pokarmów    /215

O postępie sztuki gastronomicznej od początku nowej ery kulinarnej (1814–1815)    /221

Morały o nietrzeźwości i niestrawności    /225

Posłowie: Ciekawy przypadek kodeksomanii   /239

Przypisy    /243


Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie