- Kategorie
-
Historia żywności. Jak żywność zmieniała świat?
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-61182-92-7 |
EAN | 9788361182924 |
Zostaw telefon |
Autor: B.W. Higman
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 408
Oprawa: miękka
Format: 14,5 cm x 20,5 cm
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943).
Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.
Spis treści:
Wstęp /5
Prolog. Kwestia wyboru? /9
Źródła /16
1. Stworzenie światów jedzenia /17
Zarys mapy jedzenia świata starożytnego /18
Początki udomowienia zwierząt, rolnictwa i urbanizacji /24
Regiony żywnościowe w V tysiącleciu p.n.e. /30
Siedem twierdzeń /50
Źródła /55
2. Genetyka i geografia /59
Dawna i współczesna modyfikacja genetyczna /61
Zakazy i tabu /72
Redystrybucja geograficzna /79
Trzy twierdzenia /88
Źródła /90
3. Las, gospodarstwo rolne, fabryka /93
Leśne ogrody /94
Krajobrazy rolnictwa dochodowego /101
Rolnictwo przemysłowe /115
Pięć twierdzeń /126
Źródła /128
4. Myślistwo, pasterstwo, rybołówstwo /131
Myślistwo /134
Pasterstwo /147
Rybołówstwo /153
Dwa twierdzenia /163
Źródła /163
5. Konserwowanie i przetwarzanie /167
Konserwowanie w starożytności /167
Starożytne przetwórstwo /172
Młynarstwo współczesne /176
Pakowanie /179
Mrożenie i chłodzenie /181
Mleko, masło, jogurt, ser /186
Trzy twierdzenia /198
Źródła /199
6. Handel /203
Handel starożytny /205
Handel współczesny /213
Globalny supermarket /221
Dwa twierdzenia /228
Źródła /229
7. Gotowanie, klasa i konsumpcja /231
Kucharze /232
Gotowanie /235
Miejsce, gdzie się je /240
Posiłki i pory posiłków /252
Źródła /256
8. Kuchnia narodowa, regionalna i globalna /259
Kuchnia wysoka, kuchnia niska /263
Pochodzenie kuchni /271
Megaregiony i wszechetniczność /295
Jedzenie światowe /298
Trzy twierdzenia i kontrtwierdzenia /304
Źródła /305
9. Jeść dobrze, jeść byle jak /309
Odżywianie się i dieta /310
Postura /315
Otyłość /322
Odchudzanie się /328
Wyrzeczenie /330
Wegetarianizm /335
Źródła /342
10. Głodujący /347
Głód /349
Głodowe jedzenie /361
Strategie przetrwania /364
Pomoc żywnościowa /369
Wpływ /376
Dwa twierdzenia /379
Źródła /380
Zakończenie. Róg obfitości czy puszka Pandory? /383
Źródła /390
Zalecane lektury dodatkowe /393