- Kategorie
-
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788301216177 |
EAN | 9788301216177 |
Zostaw telefon |
Autor: Maja i Jan Łozińscy
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 296
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 20,5 cm
„Historia polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Spis treści:
Wstęp /7
Kuchnia Piastów i Jagiellonów /13
Przy sarmackim stole /55
Od Sasów do Króla Stasia /81
Kuchnia ziemiańska, czyli narodowa /127
Przedwojenne smaki /189
Za Bieruta i Gomułki /245
Słowni potraw i produktów dawnej kuchni polskiej /279
Bibliografia /287