- Kategorie
-
Historia podlaskich smaków
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-64319-00-6 |
EAN | 9788364319006 |
Zostaw telefon |
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 224
Oprawa: twarda
Format: 21,5 cm x 30,0 cm
Spis treści:
Wstęp /3
PIERWSZE STRAWY I POTRAWY. ZBIERACTWO
Kuchnia głowowa /5
Zbieractwo /6
- Żołędzie i bukwina /7
- Jarzębina /7
- Komosa /8
- Rdest /8
- Orzech wodny /8
- Pałka wodna /9
Kuchnia głodowa, czasów wojny i nieurodzajów /10
Od smaku do zdrowia. Ziołolecznictwo /14
Przyprawy i pierwsi smakosze /14
- Sól /15
- Pieprz i inne specyfiki /15
Grzyby /18
Trawy - dzikie zboża /21
- Manna /21
- Chwastnica jednostronna /22
- Dziki ber /22
- Stokłosa żytnia /22
W kuchni dawnych Słowian wschodnich /23
W kuchni Słowian? /23
Ogień. Paleniska. Piece /23
Naczynia i sprzęty kuchenne /24
Gotowanie /26
Smażenie, pieczenie /27
Pierwsze grille i patelnie /28
Chleb powszedni i świąteczny /29
Pierwsze namiastki chleba /30
Chleby współczesne /31
Chleb w PRL-u /35
ŚREDNIOWIECZE. WPŁYW CHRYSTIANIZACJI NA KSZTAŁTOWANIE SIĘ NOWYCH WZORCÓW KULINARNYCH /37
Posty /37
Kuchnia prawosławna /39
Średniowieczne trendy żywieniowe /44
- Aspekt kulturowy /44
- Aspekt społeczny /45
Średniowieczne trendy żywieniowe /45
Łowiectwo - mięsko z lasów i łąk /46
- Regale łowieckie /47
- Myśliwi i ziemiańskie polowania /48
- Dziczyzna na stół /49
Mięso hodowlane /52
- Barokowe mięsa /52
- Świniobicie /53
Kolejki, kartki i wieczne problemy, czyli mięso w PRL-u /54
RENESANS I KUCHNIA SARMACKA /58
Kuchnia sarmacka, czy staropolska /59
Jaka jest więc kuchnia sarmacka? /61
Ryby, rybki i podlaski śledzik /62
- Chrześcijańska rybka /62
- I barokowa rybka /62
- Peerelowska rybka 65
- Komunistyczny karpik Hilarego Minca /65
- Białostocki śledzik /66
Alkohol. Miody pitne. Piwo. Wino. No i bimber /68
- Maliniaki, Miody Królewskie /68
- Piwo /72
- Wino /75
- Okowita i propinacja /76
- Baczewski i europejska marka /79
- Peerelowskie trunki /80
- Nieco pomiarkowania /81
- Samogon, Bimber, KPN (koniak pędzony nocą) /82
BAROK. U BRANICKICH. NIEZNANA KSIĄŻKA KUCHARSKA. PIERWSZE UCZTY I BANKIETY /86
Zmiany. Uprawy rolne, warzywniki, sady /88
Kuchnia epoki baroki /89
Anonimowy mistrz kucharski z Podlasia /89
- Cukier /92
- Słodkości na kartki /95
- Zupy /96
Kuchnia królewska /100
Kucharze z Podlasia /103
Zastawa /16
Kuchnia magnacka u Branickich /108
- Wielkie uczty i bale /109
- Stół codzienny i ekspensa kuchenne /113
Szlachecka kultura kulinarna /115
- Uczty, bankiety i bankieciki /115
- Zabawy /118
ZABORY. KUCHNIA RZECZYPOSPOLITEJ WIELU NARODÓW /119
Rolnictwo /120
Ziemniaki /121
Ziemniak w kuchni /122
Dywersant stonka i socjalistyczne kartofle /123
Ostatni romantycy i pierwsi pozytywiści w kuchni /125
- Kuchnia arystokracji /127
- Kuchnia szlachecka /128
- Kuchnia średniozamożnej szlachty /131
- Dzieci za stołem /132
- Kuchnia szlachty zaściankowej /133
- Kuchnia chłopska /134
- Kuchnia chłopsko-robotnicza /138
- Kuchnia mieszczańsko-inteligencka /139
Spiżarnie, lodownie - czyli jak dawniej konserwowano i przetwarzano żywność /140
- Mięso /140
- Wędliny, kindziuki, kumpiaki /141
- Słoniny, sadła, smalce /145
- Konserwy mięsne. Weki /146
- Suszenie /147
- Mrożenie - schładzanie /148
- Kwaszenie /150
- Przetwórstwo /153
- Lodownie, świronie, spiżarnie, komory /155
- Domowe zapady w PRL-u /
- Napoje /157
- Powojenne oranżady i lemoniady /158
Nabiał. Sery /160
- Sielski, wiejski, powojenny Białystok. Nabiał /161
OKRES MIĘDZYWOJENNY /163
Karczmy, restauracje, kawiarnie. Ritz i buzna /164
- Karczmy /164
- Ritz /170
- Uspołeczniona gastronomia /175
PODLASKI TYGIEL KULINARNY /182
Kuchnia litewska /183
- Dwie kultury - dwie kuchnie /183
Kuchnia białoruska /187
Kuchnia żydowska /191
Kuchnia tatarska /195
- Profesje i obyczaje tatarskie /196
Kuchnia Kurpi i Mazowsza /201
- Kurp - bartnik, myśliwy, rybak /201
- Kurp - rolnik /202
- Kuchnia kurpiowska /202
- Kuchnia kurpiowska zapomniany skarb!!! /207
Gościnność - ikoną Podlasia /209
PODLASKA KUCHNIA REGIONALNA, MRZONKI I RZECZYWISTOŚĆ /213
Kuchnia Podlaska? Gdzie jej szukać? /213
INFORMATOR /214
Bibliografia /216