• Historia naturalna i moralna jedzenia

Symbol: 6191
Brak towaru
90.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 83-88221-32-9
Zostaw telefon

Autor: Maguelonne Toussaint-Samat

Rok wydania: 2002

Ilość stron: 672

Oprawa: twarda

Format: 15 cm x 21 cm

 

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości.
Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się jedzeniem masła w wielkim poście, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity.
Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.

Maguelonne Toussaint-Samat - znawczyni średniowiecza francuskiego i włoskiego, dziennikarka i pisarka, znana jest zwłaszcza z prac o dziejach mody, kultury i kuchni.

Spis treści

Wstęp /7

Część I: Zbieractwo i łowiectwo 

Od ognia do gara /14
Miodobranie /18
Miód w złotym wieku /18
Smak miodu /20
Przewodnik po miodach /26
Miód pitny i wspólne pijaństwo /34
Historia zbieractwa /38
Dobre stare suche warzywa /38
Fasola, etymologia i entomologia /45
Roślina najbardziej popularna na świecie: soja /50
Grzyby /55
Korzenie /61
Łowiectwo /71
Wielkość i upadek dziczyzny /71

Część II: Pastwiska i pola uprawne

Osiadanie na roli /90
Historia mięsa /92
Narodziny hodowli, narodziny społeczeństwa /92
Smak i niesmak w przedmiocie mięsiwa /95
Tłuste woły i grubi rzeźnicy /104
Historia nabiału /112
Ser: zsiadłe mleko /112
Jogurt: mleko sfermentowane /118
Masło: Śmietana z mleka /120
Historia zbóż /126
Zboża cywilizacyjne /126
Zboża imperialne /131
Zboża powszednie /141
Zboża strategiczne /149
Ryż na Wschodzie /155
Kukurydza na Zachodzie /168
Od kaszy do piwa /179
Historia makaronu i klusek /188
Historia alkoholi pędzonych z ziarna /196

Część III: Trzy pokarmy eucharystyczne

Podstawowa trójca /204
Historia oliwy /207
Oliwa z oliwek /207
Jak używać oliwy /209
Jak robić oliwę /215
Historia chleba i ciastek /218
Chleb na desce / 218
Smak chleba /227
Nasz chleb powszedni /231
Ciastka na niedzielę /234
Historia wina /237
Od winorośli do wina /237
Jak używać wina /248
Wino i Pan Bóg /265
Wino rebelianckie /273

Część IV: Gospodarka i rynki

Brzuch miasta /280
Historia ryb /283
Wszystkie ryby świata /283
Opatrznościowa ryba solona /291
Historia drobiu /299
O pożytku z drobiu /299
O sztuce kupowania drobiu /307
Zwyczaje i obyczaje związane z jajami /319

Część V: Pokarmy luksusowe

Głośne obżarstwa /330
Skarby morza /336
Historia garum /336
Historia kawioru /338
Historia owoców morza i skorupiaków /346
Fortuna lasów /357
Historia wieprzowiny i wędlin /357
Historia foie gras /368
Historia trufli /376

Część VI: Era kupców 

Korzyści /386
Produkt niezbędny do życia /400
Historia soli /400
Bezcenne przyprawy /422
Co to są przyprawy /422
Sekrety przypraw /427
Świat aromatów /463
Przyprawy i zioła na co dzień /471
O właściwym wykorzystaniu przypraw, aromatów u dodatków do potraw /480

Część VII: Nowe potrzeby, cukier, czekolada, kawa, herbata

Łakomstwo i chciwość /492
Uroki cukru /492
Słodycze i konfitury /508
Czekolada i boskość /517
Kawa i polityka /523
Herbata i filozofia /538

Część VIII: Ogrody warzywne i sady

Urządzanie ogrodu /552
Tradycja owoców /563
Ewolucja nowalijek /618
Rewolucja ziemniaka /639

Zakończenie /653

Podziękowania /658
Przypisy /660

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie