• Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej

Brak towaru
45.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788387950873
Zostaw telefon

Autorka: Dorota Kalinowska

Rok wydania: 2014

Liczba stron: 189

Okładka: twarda

Format: 17,00 cm x 24,00 cm

 

"Co do artykułów spożywczych, to prócz soli i trunków nic prawie w sklepie nie kupowali. Ludność wsiowa żywiła się tym, co sobie sama na swoim gruncie posiała i posadziła. Ziemniaki, groch, bób, kasza, kapusta, barszcz, a przy tym chleb - to była zwyczajna strawa na śniadania, obiady i kolacje (...). Potrawy maścili zwyczajnie starą słoniną lub starym sadłem, żeby omasta była czujna i nie trze było jej dokładać"

(Jan Słomka, Pamiętniki włościanina)

Spis treści:

I. Wstęp   /7

II. Produkty spożywcze w tradycyjnej kuchni ludowej i ich pochodzenie  /13

Produkty pochodzące z własnego gospodarstwa   /13

Produkty zdobywane drogą łowiectwa, zbieractwa i rybołówstwa /19

Produkty nabywane drogą zakupu   /23

III. Wyposażenie kuchni wiejskie. Sprzęty kuchenne w dawnym gospodarstwie  /25

Izba kuchenna i jej funkcja   /25

Wytwórcy sprzętów i naczyń kuchennych   /27

- wyroby własne

- wyroby wiejskich rzemieślników

- wyroby fabryczne

Skrócony spis zabytkowych sprzętów kuchennych w zbiorach etnograficznych MZKiD we Włocławku   /39

IV. Domowe przetwórstwo wiejskie i konserwacja żywności  /69

Przetwórstwo zbożowe   /69

Przetwórstwo nabiałowe  /75

Przetwórstwo mięsne   /83

Przetwórstwo warzywno-owocowe   /89

V. Tradycyjne pożywienie kujawskie na różne okazje   /97

Pożywienie codzienne i niedzielne   /97

Potrawy wigilijne i posiłki na święta Bożego Narodzenia   /107

Pożywienie na okres Wielkiego Postu i posiłki w święta Wielkiej Nocy   /113

Uczta weselna   /119

Wierzenia i magia kuchni   /123

IV. Inicjatywy na rzecz podtrzymania kulinarnych tradycji regionu   /125

Dziedzictwo kulinarne  /125

Rola włocławskiego muzeum w kultywowaniu tradycji kujawskiego jadła   /131

Imprezy muzealne chroniące od zapomnienia dziedzictwo kulturowe w dziedzinie pożywienia ludowego   /133

Rola innych instytucji w promowaniu rodzimego pożywienia wiejskiego  /141

VII. Przepisy kujawskiej kuchni wiejskiej   /154

Zupy   /145

Potrawy stałe, jako samodzielne dania lub dodatki do potraw   /154

Produkty własnej roboty i przetwory   /160

Ciasta i słodycze   /166

Napoje   /169

Przepisy na potrawy współczesne, z ponad 25-letnią tradycją   /171

Aneks  /175

Słowniczek wyrażeń gwarowych   /183

Bibliografia   /187

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie