- Kategorie
-
Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788387950873 |
EAN | 9788387950873 |
Zostaw telefon |
Autorka: Dorota Kalinowska
Rok wydania: 2014
Liczba stron: 189
Okładka: twarda
Format: 17,00 cm x 24,00 cm
"Co do artykułów spożywczych, to prócz soli i trunków nic prawie w sklepie nie kupowali. Ludność wsiowa żywiła się tym, co sobie sama na swoim gruncie posiała i posadziła. Ziemniaki, groch, bób, kasza, kapusta, barszcz, a przy tym chleb - to była zwyczajna strawa na śniadania, obiady i kolacje (...). Potrawy maścili zwyczajnie starą słoniną lub starym sadłem, żeby omasta była czujna i nie trze było jej dokładać"
(Jan Słomka, Pamiętniki włościanina)
Spis treści:
I. Wstęp /7
II. Produkty spożywcze w tradycyjnej kuchni ludowej i ich pochodzenie /13
Produkty pochodzące z własnego gospodarstwa /13
Produkty zdobywane drogą łowiectwa, zbieractwa i rybołówstwa /19
Produkty nabywane drogą zakupu /23
III. Wyposażenie kuchni wiejskie. Sprzęty kuchenne w dawnym gospodarstwie /25
Izba kuchenna i jej funkcja /25
Wytwórcy sprzętów i naczyń kuchennych /27
- wyroby własne
- wyroby wiejskich rzemieślników
- wyroby fabryczne
Skrócony spis zabytkowych sprzętów kuchennych w zbiorach etnograficznych MZKiD we Włocławku /39
IV. Domowe przetwórstwo wiejskie i konserwacja żywności /69
Przetwórstwo zbożowe /69
Przetwórstwo nabiałowe /75
Przetwórstwo mięsne /83
Przetwórstwo warzywno-owocowe /89
V. Tradycyjne pożywienie kujawskie na różne okazje /97
Pożywienie codzienne i niedzielne /97
Potrawy wigilijne i posiłki na święta Bożego Narodzenia /107
Pożywienie na okres Wielkiego Postu i posiłki w święta Wielkiej Nocy /113
Uczta weselna /119
Wierzenia i magia kuchni /123
IV. Inicjatywy na rzecz podtrzymania kulinarnych tradycji regionu /125
Dziedzictwo kulinarne /125
Rola włocławskiego muzeum w kultywowaniu tradycji kujawskiego jadła /131
Imprezy muzealne chroniące od zapomnienia dziedzictwo kulturowe w dziedzinie pożywienia ludowego /133
Rola innych instytucji w promowaniu rodzimego pożywienia wiejskiego /141
VII. Przepisy kujawskiej kuchni wiejskiej /154
Zupy /145
Potrawy stałe, jako samodzielne dania lub dodatki do potraw /154
Produkty własnej roboty i przetwory /160
Ciasta i słodycze /166
Napoje /169
Przepisy na potrawy współczesne, z ponad 25-letnią tradycją /171
Aneks /175
Słowniczek wyrażeń gwarowych /183
Bibliografia /187