• Dziennik wojenny. 18 X 1939-19 IX 1945

Symbol: 7116
50.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9.5
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6.5
Poczta Polska Pocztex 48 9.5
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Poczta Polska UK ekonomiczna 67
Poczta Polska USA ekonomiczna 76
Poczta Polska USA priorytet 146
Dostępność 2 szt.
ISBN 978-83-7181-544-7
Zostaw telefon

Autor: Roman Umiastowski

Rok wydania: 2009

Liczba stron: 634

Okładka: twarda

Format: 17,5 cm x 24,5 cm

Seria: Pamiętniki z XVII-XX w.

 

Nazwisko ppłk. Romana Umiastowskiego, żołnierza i autora wielu książek, kojarzy się powszechnie przede wszystkim z wydarzeniami z początku września 1939, kiedy to jako Szef Biura Propagandy odpowiedzialny był za informowanie społeczeństwa o sytuacji na froncie. Jego komunikaty radiowe zostały przez większość ostro potępione, a autor na emigracji z ich powodu szykanowany.
Dziennik obejmuje lata 1939-1945, koncentruje się jednak na dwóch pierwszych latach wojny, pobycie we Francji (m.in. w obozie odosobnienia w Parthenay) i ewakuacji przez Kanał podczas inwazji niemieckiej, a następnie w bombardowanej Anglii. To także zapis z życia jednego z wielu emigrantów, który pragnął walczyć za Ojczyznę, lecz mu na to nie pozwolono.

Spis treści:

Słowo wstępne /5

Skróty oraz znaki umowne /15

Roman Umiastowski. Szkic biograficzny /24

Bibliografia selektywna /91

Dziennik 1939-1945

Rok 1939 /95

Rok 1940 /261

Rok 1941 /439

Rok 1942 /457

Rok 1943 /463

Rok 1944 /465

Rok 1945 /471

Dodatki /477

A: Fragment wyjęty z pamiętnika z miesi¹ca XI 1939. To jest w „Wojnie polsko–niemieckiej” /478

B: Ordre de Bataille Wojska Polskiego /484

C: Korespondencja R. Umiastowskiego /494

D: Wystąpienia R. Umiastowskiego drukowane w prasie /511

E: Dokumenty dotyczące oskarżeń R. Umiastowskiego za działalność w Polskim Radio /535

F: Dokumenty dotyczące innych oskarżeń dotyczących działalności R. Umiastowskiego /598

Indeks osobowy /611

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie