- Kategorie
-
Dzień rozpoczynano od kawy ze śmietanką... O kulturze stołu w ziemiańskich dworach i pałacach w XIX i XX wieku
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 2 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788396059390 |
EAN | 9788396059390 |
Zostaw telefon |
Redakcja: Stanisław Borowiak
Rok wydania: 2023
Liczba stron: 289
Okładka: twarda
Format: 21,5 cm x 21,5 cm
Studia i Materiały Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy Tom X
Uwaga! Nieznaczne zarysowania okładki
Tom zawierający referaty wygłoszone podczas odbytej w dniach 8–9 września 2022 r. VII Dobrzyckiej Konferencji Naukowej. Zgodnie z koncepcją organizowanych od szeregu lat dobrzyckich konferencji stanowią one platformę dyskusji nad ważnymi pod względem badawczym zagadnieniami z dziejów warstwy ziemiańskiej.
W bieżącym tomie jest szeroka problematyka związana z ziemiańskim stołem i kuchnią, oraz ich przemianami w XIX i na początku XX w. Zgodnie z koncepcją konferencji tom otwiera część zatytułowana „Panoramy”, zawierająca teksty o charakterze przekrojowym poświęcone kolejno: dziedzictwu kuchni staropolskiej, omówieniu stanu badań, źródeł i problemów badawczych oraz wyczerpująco nakreślone obrazy zainteresowań kulinarnych ziemiaństwa polskiego na Wołyniu i kultury posiłków podczas polowań w polskich rezydencjach ziemiańskich. Część druga – „Szkice” – to kilka interesująco przedstawionych zagadnień o nieco węższym zakresie tematycznym, wreszcie ostatnia – „Kuchnie, piwniczki i doświadczenia kulinarne wybranych rodzin ziemiańskich” – to oparte na ciekawych, a często mało znanych źródłach teksty ukazujące zagadnienia ziemiańskiego stołu z perspektywy poszczególnych osób lub rodzin.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wprowadzenie /3
Jarosław Dumanowski - Dziedzictwo kuchni staropolskiej. Smak, hierarchia i tożsamość w XVIII wieku /7
Witold Molik - Ziemiański stół w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys problematyki badawczej /37
Tadeusz Epsztein - Zainteresowania kulinarne ziemiaństwa polskiego na Ukrainie w II połowie XIX i na początku XX wieku /57
Aldona Cholewianka-Kruszyńska - Stoły myśliwskie. Kultura posiłków podczas polowań w polskich majątkach ziemskich w XIX i XX wieku (do II wojny światowej) /85
Wiesław Caban - Stół polskiego ziemianina zesłanego na Syberię w XIX wieku /123
Roman Jurkowski - O starce kresowej i spirytusie w czasach wojny i pokoju luźnych opowieści kilka /145
Ewelina Kostrzewska - Jedzenie na starcie. Ziemianki w wiejskim gospodarstwie i w kuchni na początku XX wieku /159
Tomasz Adam Pruszak - Etykieta obiadu w pierwszej połowie XX wieku na podstawie podręczników obyczajów towarzyskich /173
Stanisław Borowiak - „Niegodziwego ma mój Wincenty kucharza…”, czyli kulinarne dole i niedole Adama Turny /189
Kazimierz Karolczak - Table d`haute. Ciekawość kulinarna podróżującego arystokraty (druga połowa XIX wieku) /237
Jarosław Kita - Maślacz, madera, xeres, chablis… – maluszyńska piwniczka z winami ziemiańskiej rodziny Korabitów Ostrowskich /259
Dyskusja /277
Noty o autorach /279