• Dzień rozpoczynano od kawy ze śmietanką... O kulturze stołu w ziemiańskich dworach i pałacach w XIX i XX wieku

73.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Mała ilość
ISBN 9788396059390
Zostaw telefon

Redakcja: Stanisław Borowiak

Rok wydania: 2023

Liczba stron: 289

Okładka: twarda

Format: 21,5 cm x 21,5 cm

Studia i Materiały Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy Tom X

Uwaga! Nieznaczne zarysowania okładki

 

Tom zawierający referaty wygłoszone podczas odbytej w dniach 8–9 września 2022 r. VII Dobrzyckiej Konferencji Naukowej. Zgodnie z koncepcją organizowanych od szeregu lat dobrzyckich konferencji stanowią one platformę dyskusji nad ważnymi pod względem badawczym zagadnieniami z dziejów warstwy ziemiańskiej.

W bieżącym tomie jest szeroka problematyka związana z ziemiańskim stołem i kuchnią, oraz ich przemianami w XIX i na początku XX w. Zgodnie z koncepcją konferencji tom otwiera część zatytułowana „Panoramy”, zawierająca teksty o charakterze przekrojowym poświęcone kolejno: dziedzictwu kuchni staropolskiej, omówieniu stanu badań, źródeł i problemów badawczych oraz wyczerpująco nakreślone obrazy zainteresowań kulinarnych ziemiaństwa polskiego na Wołyniu i kultury posiłków podczas polowań w polskich rezydencjach ziemiańskich. Część druga – „Szkice” – to kilka interesująco przedstawionych zagadnień o nieco węższym zakresie tematycznym, wreszcie ostatnia – „Kuchnie, piwniczki i doświadczenia kulinarne wybranych rodzin ziemiańskich” – to oparte na ciekawych, a często mało znanych źródłach teksty ukazujące zagadnienia ziemiańskiego stołu z perspektywy poszczególnych osób lub rodzin.

(opis wydawcy)

Spis treści:

Wprowadzenie  /3

Jarosław Dumanowski - Dziedzictwo kuchni staropolskiej. Smak, hierarchia i tożsamość w XVIII wieku  /7

Witold Molik - Ziemiański stół w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys problematyki badawczej  /37

Tadeusz Epsztein - Zainteresowania kulinarne ziemiaństwa polskiego na Ukrainie w II połowie XIX i na początku XX wieku  /57

Aldona Cholewianka-Kruszyńska - Stoły myśliwskie. Kultura posiłków podczas polowań w polskich majątkach ziemskich w XIX i XX wieku (do II wojny światowej)  /85

Wiesław Caban - Stół polskiego ziemianina zesłanego na Syberię w XIX wieku  /123

Roman Jurkowski - O starce kresowej i spirytusie w czasach wojny i pokoju luźnych opowieści kilka  /145

Ewelina Kostrzewska - Jedzenie na starcie. Ziemianki w wiejskim gospodarstwie i w kuchni na początku XX wieku /159

Tomasz Adam Pruszak - Etykieta obiadu w pierwszej połowie XX wieku na podstawie podręczników obyczajów towarzyskich /173

Stanisław Borowiak - „Niegodziwego ma mój Wincenty kucharza…”, czyli kulinarne dole i niedole Adama Turny  /189

Kazimierz Karolczak - Table d`haute. Ciekawość kulinarna podróżującego arystokraty (druga połowa XIX wieku) /237

Jarosław Kita - Maślacz, madera, xeres, chablis… – maluszyńska piwniczka z winami ziemiańskiej rodziny Korabitów Ostrowskich  /259

Dyskusja  /277

Noty o autorach  /279

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie