• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) 3

Symbol: 6211
Brak towaru
69.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 11
Odbiór w punkcie Poczta Polska 10
In Post paczkomaty 11
Poczta Polska Pocztex 48 11
In Post kurier 12
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 13
Poczta Polska Pocztex 48 17
Dostępność Brak towaru
ISBN 978-83-8088-478-6
Zostaw telefon

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.

Część 3. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej I-VII w.

 

Redaktor: Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego

Rok wydania: 2016

Ilość stron: 272

Oprawa: miękka

Format: 16,5 cm x 24,0 cm

Uwaga - przybrudzony grzbiet

 

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.



Spis treści:

Wstęp Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /1

1. Struktura rozważań /1

2. Apendyks humoralny /5

 

Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /9

1. Jajka – wiadomości ogólne /9

2. Charakterystyka dietetyczna jajek /12

3. Charakterystyka farmakologiczna jajek /17

4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych /20

5. Zastosowanie kulinarne jajek /49

 

Rozdział II. Mleko i produkty mleczne Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /59

1. Kilka słów o mleku i jego przetworach Zofia Rzeźnicka /59

2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty Maciej Kokoszko /63

2.1. Wstęp do galaktologii /63

2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa /64

2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku - rydesa /85

2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa /94

3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /96

4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /128

5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /134

6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /170

 

Wnioski końcowe Zofia Rzeźnicka /183

Słowniczek podstawowych terminów greckich Zofia Rzeźnicka /197

Wykaz skrótów /205

Bibliografia /207

Źródła /207

Opracowania /217

Summary /243

Indeks osób /253

Indeks nazw geograficznych i etnicznych /256

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie