- Kategorie
-
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) 3
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8088-478-6 |
EAN | 9788380884786 |
Zostaw telefon |
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.
Część 3. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej I-VII w.
Redaktor: Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 272
Oprawa: miękka
Format: 16,5 cm x 24,0 cm
Uwaga - przybrudzony grzbiet
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.
Spis treści:
Wstęp Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /1
1. Struktura rozważań /1
2. Apendyks humoralny /5
Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /9
1. Jajka – wiadomości ogólne /9
2. Charakterystyka dietetyczna jajek /12
3. Charakterystyka farmakologiczna jajek /17
4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych /20
5. Zastosowanie kulinarne jajek /49
Rozdział II. Mleko i produkty mleczne Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /59
1. Kilka słów o mleku i jego przetworach Zofia Rzeźnicka /59
2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty Maciej Kokoszko /63
2.1. Wstęp do galaktologii /63
2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa /64
2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku - rydesa /85
2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa /94
3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko /96
4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /128
5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /134
6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej Zofia Rzeźnicka /170
Wnioski końcowe Zofia Rzeźnicka /183
Słowniczek podstawowych terminów greckich Zofia Rzeźnicka /197
Wykaz skrótów /205
Bibliografia /207
Źródła /207
Opracowania /217
Summary /243
Indeks osób /253
Indeks nazw geograficznych i etnicznych /256