- Kategorie
-
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) 1
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788379694464 |
EAN | 9788379694464 |
Zostaw telefon |
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.
Część 1. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w.
Redaktor: Krzyszof Jagusiak, Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 672
Oprawa: miękka
Format: 16,5 cm x 24,0 cm
Uwaga - przybrudzony grzbiet
Książka przedstawia szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenia wartość dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Autorzy przebadali wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia; zebrane i porównywane, umożliwiają przegląd zmian i rozwoju w diecie ludności wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
Autorzy zajęli się fundamentalną grupą pokarmów, tj. zbożami i produktami zbożowymi, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Prezentowana praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum.
Pracę tę można śmiało nazwać pionierską. Sama klasyfikacja zbóż i produktów zbożowych spotykanych w literaturze antyku i wczesnego średniowiecza wymagała wnikliwego przejrzenia obszernej bazy źródłowej. A jeśli dodamy do tego aspekt dietetyczno-medyczny i przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie, książkę z całą pewnością można uznać za przełomową. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.
z recenzji prof. Piotra Kochanka (KUL)
Spis treści:
Cele badawcze pracy Maciej Kokoszko. /1
Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /5
Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak /27
1. Krótka historia pszenicy Krzysztof Jagusiak. /27
2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós). /45
2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak. /45
2.2. Pszenica. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak. /56
2.3. Pszenica. Dane kulinarne Maciej Kokoszko. /117
2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak. /188
3. Pszenica samopsza (tífe). /243
3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy ii a Vii w. Maciej Kokoszko. /243
3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko. /246
3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne Krzysztof Jagusiak. /258
3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak. /263
4. Pszenica płaskurka (dzeiá). /266
4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. Maciej Kokoszko. /266
4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak. /274
4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak. /279
4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych Maciej Kokoszko. /286
5. Orkisz (ólyra). /292
5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. Krzysztof Jagusiak. /292
5.2. Orkisz. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko. /298
5.3. Orkisz. Dane kulinarne Krzysztof Jagusiak. /304
5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak. /309
Rozdział II. Jęczmień Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /311
1. Krótka historia jęczmienia Krzysztof Jagusiak. /311
2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka. /328
3. Jęczmień. ocena dietetyczna Krzysztof Jagusiak. /338
4. Jęczmień. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka. /366
5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /403
Rozdział III. Proso i włośnica ber Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /439
1. Krótka historia prosa i włośnicy ber Krzysztof Jagusiak. /439
2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko. /448
3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /459
4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych Zofia Rzeźnicka. /470
Rozdział IV. Owies Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /485
1. Krótka historia owsa Krzysztof Jagusiak. /485
2. Owies. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /495
3. Owies. Dane kulinarne Zofia Rzeźnicka. /502
4. Rola owsa w procedurach medycznych Maciej Kokoszko. /511
Rozdział V. Ryż Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /515
1. Krótka historia ryżu Krzysztof Jagusiak. /515
2. Ryż. ocena dietetyczna Maciej Kokoszko. /524
3. Ryż. Dane kulinarne Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka. /531
4. Rola ryżu w procedurach medycznych Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /537
Rozdział VI. Żyto Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /551
1. Żyto. Wiadomości ogólne. /551
2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta. /553
Wnioski końcowe Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka. /557
Słowniczek prozopograficzny. /569
Słowniczek terminów greckich. /591
Wykaz skrótów. /605
Bibliografia. /609
Źródła. /609
Opracowania. /618
Summary. /643
Indeks osób. /657
Indeks nazw geograficznych i etnicznych. /665