- Kategorie
-
Cvstos fragilivm Ciało i jego potrzeby w starożytności
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-7784-734-3 |
EAN |
Zostaw telefon |
Autor: Madejski Piotr
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 140
Oprawa: miękka
Format: 17,0 cm x 24,0 cm
Zbiór (...) zgromadził teksty grona znawców starożytności, historyków i filologów. Stanęli oni wobec trudnego wyzwania - podjęli nietradycyjne i nietuzinkowe zagadnienia badawcze, które potencjalnie tylko wydają się bardziej właściwe np. antropologii. Rzetelność tych studiów i kompetencje autorów przekonują, że to właśnie w oparciu o wyznaczone przez nich standardy badawcze i dokonane ustalenia (...) możliwe stanie się odpowiedzialne włączanie do podobnych przedsięwzięć reprezentantów innych, nowych dyscyplin humanistycznych. Taka kolej rzeczy wydaje się najbardziej właściwa z punktu widzenia szeroko podejmowanej specyfiki badań nad antykiem grecko-rzymskim.
Spis treści:
Wstęp /7
D. Słapek - Ciepłe czy zimne? Termiczne oblicze kuchni i antycznego stołu (rekonesans) /9
P. Bedrowski - Confectio gari, czyli o przepisach na rzymskie sosy rybne /31
P. Bedrowski - Garum i Kwiryci, czyli o roli przetworów rybnych w rzymskiej kuchni /51
K. Antczak - Hispania ferax vini: winorośl i wina hiszpańskie w przekazie Pliniusza Starszego /5
T. Ładoń - Kwestia nadużywania wina w publicystyce rzymskiej dobry upadku Republiki /77
M. Byra - Witeliusz i strategiczny wymiar obżarstwa /93
G. Squillace - Teofrasto, Plinio il Vecchio e i segrenti dell`arte rofumiera /103
P. Madejski - Breaking the taboo: cannibalism and revenge in ancient Greece and Rome (preliminary remaks) /121
Użyte skróty /129
Bibliografia /131