- Kategorie
-
Chmiel jego uprawa i użycie
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788378676287 |
EAN | 9788378676287 |
Zostaw telefon |
Autor: K. Fruwirth
Rok wydania: oryginał - 1895, reprint - 2015
Liczba stron: 210
Okładka: twarda
Format: 17,00 cm x 24,00 cm
Seria: Ogród przodków
W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje się kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa. Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie. Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój z pszenicy, chmielu i wody.
Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.
Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.
Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.
(opis wydawcy)
Spis treści:
I. Budowa i życie roślin chmielu /5
Tworzenie się odmian chmielu /12
Pojedyncze czynniki wzrostu pod względem ich wpływu na roślinę chmielu /21
Zakłócenia w życiu rośliny chmielu. Stany chorobliwe wywołane przez wpływ czynników wegetacyi /30
Roślinne pasożyty chmielu /35
Nieprzyjaciele chmielu w świecie zwierzęcym /37
II. Uprawa chmielu /43
A. Zakładanie chmielnika. Wybór okolicy i miejsca na chmielnik
Sposoby rozmnażania chmielu /48
Wybór sadzonek /50
Drenowanie /57
Uprawa gruntu /60
Wytyczne chmielnika /63
Sadzenie sadzonek /68
Obchodzenie się z plantacyją w pierwszym roku /71
B. Coroczne roboty w chmielniku /72
Uwagi ogólne
Uprawa chmielnika na zimę /73
Uprawa chmielnika na wiosnę i przez lato /77
Motykowanie
Obsypywanie i obredlanie /78
Roboty podczas wzrostu roślin chmielowych /82
Obcinanie na zimę i ograniczenie ilości pędów /82
Obcinanie w lecie (ogławianie i uszczykiwanie) /92
Nawożenie /95
Puszczenie chmielin na podpory /107
Uwagi ogólne
Prowadzenie chmielu na tykach /108
Przejście od tyk do szpalerów /114
Szpalery /115
Uwagi ogólne
Wysokie szpalery /120
Niskie szpalery /122
System "kozłowy" Wirth'a /123
System Heijak'a /128
System Hermann'a /131
Suszenie chmielu /141
Sprzęt /150
Zapobieganie chorobom i szkodnikom chmielu /153
Uprawa międzyrzędowa i zmianowanie /157
III. Chmiel jako przedmiot handlu /161
Sposób użycia produktów rośliny chmielu
Własności chemiczne szyszki chmielowej /163
Wytworzenie targowego towaru przez producenta /169
Przygotowanie targowego towaru przez handlującego /171
Przechowanie chmielu /172
Ocenianie chmielu /178
Handel chmielem /187
Koszta produkcyi i ceny chmielu /192
Stosunki produkcyi i jej poparcie /199