- Kategorie
-
Bartnictwo i pszczelarstwo na Górnym Śląsku od XVIII do XX wieku
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 2 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 8391664643 |
EAN | 8391664643 |
Zostaw telefon |
Autor: Ludwik Dubiel
Rok wydania: 2003
Liczba stron: 159
Okładka: miękka
Format: 16,5 cm x 23,5 cm
Uwagi - okładka z lekkimi zatarciami
Jest to jedyne tego typu opracowanie zarówno w śląskiej jak i polskiej literaturze. Szczegółowo omawia zagadnienia związane z historią i rozwojem bartnictwa i pszczelarstwa, a także sprawy odnoszące się do hodowli pszczół i ich produkcji. Opisuje budowę i techniki zdobienia uli na przestrzeni wieków XVIII-XX. Porusza problematykę związaną z hodowcami i grupami zawodowymi bartników i pszczelarzy a także tok pracy pszczelarza w barci i w pasiece. Przedstawia techniczne aspekty tradycyjnej hodowli pszczół : barcie, ule, narzędzia i przyrządy bartne i pszczelarskie oraz tok pracy pszczelarza w barci i w pasiece i formy użytkowania miodu i wosku. Autor wykorzystuje bogaty materiał źródłowy – niemieckie XIX-wieczne publikacje i archiwalia oraz własne obserwacje i badania terenowe. Sięga również do wiedzy i magii pszczelarskiej oraz literatury ludowej.
Streszczenia w j.angielskim i niemieckim.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Słowo od wydawcy /5
Przedmowa /6
Uwagi wstępne /9
Rozdział I. Hodowla pszczół na Górnym Śląsku w perspektywie historycznej
1. Okres rozwoju tradycyjnej gospodarki (do połowy XIX wieku) /19
2. Okres rozwoju nowoczesnej gospodarki (od połowy XIX wieku do czasów współczesnych) /35
Rozdział II. Grupy zawodowe bartników, pszczelarzy /46
Rozdział III. Techniczne elementy tradycyjnej hodowli pszczół:
1. Barcie /62
2. Ule /63
A. Ule kłodowe /64
B. Ule plecione ze słomy /74
C. Ule skrzynkowe /78
D. Usytuowanie uli w pasiece /80
E. Zdobnictwo uli /81
3. Narzędzia oraz przyrządy bartne i pszczelarskie /87
4. Tok pracy pszczelarza w barci i pasiece /100
Rozdział IV. Formy użytkowania miodu i wosku /109
1. Stan produkcji miodu i wosku /109
2. Użytkowania miodu do potraw /111
3. Użytkowanie miodu w lecznictwie ludowym /112
4. Użytkowanie wosku do celów technicznych i w lecznictwie ludowym /114
Rozdział V. Wiedza i magia pszczelarska /117
1. Wiedza o pszczołach i ich środowisku florystycznym /117
2. Magia pszczelarska /119
Rozdział VI. Autorytet pszczół w społeczności wiejskiej /131
Rozdział VII. Tematyka pszczelarska w tradycyjnej literaturze ludowej /134
Podsumowanie /140
Spis ilustracji /139
Bibliografia /146
Vowort von prof. Dr. hab. Barbara Bazielich /153
Preface by prof. Barbara Bazielich /157