- Kategorie
-
Austro-węgierskie służby tyłowe w kampanii karpackiej 1914–1915
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mała ilość 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366687394 |
EAN | 9788366687394 |
Zostaw telefon |
Autor: Jan Błachnio
Rok wydania: 2023
Liczba stron: 384
Okładka: twarda
Seria: Żołnierze
Logistyka nie jest wszystkim, ale bez logistyki nie ma niczego.
Amatorzy rozmawiają o strategii, profesjonaliści o logistyce – niby wszyscy to wiedzą, Napoleon o tym mówił wprost – tym większe więc zdziwienie budzi pomijanie przez znaczną część badaczy zagadnień związanych z zaopatrywaniem wojska w czasie działań wojennych.
Zaopatrywanie wojska, w szerokim jego znaczeniu (jedzenie, amunicja, mundury, buty, drut kolczasty…), to kluczowe zadanie, niełatwe, od którego zależy nie tylko prowadzenie walki, ale i jej finał. Większość miłośników historii skupia się na szarży, bohaterstwie, geniuszu wodza. Pewnie dlatego, że to łatwiejsze, bardziej „kolorowe”, i chyba nawet ciekawsze niż znojna, powtarzalna i, wydawałoby się, pozbawiona polotu praca służb zaopatrzeniowych. Ci jednak, którzy naprawdę studiują sztukę wojenną (a nasi Czytelnicy właśnie do nich należą), wiedzą, że to jednak logistycy, kwatermistrzowie, zaopatrzeniowcy i oficerowie sztabowi potrafiący dostarczyć żołnierzom to, czego im potrzeba do przeżycia i walki z przeciwnikiem, decydują najczęściej o wygranej wojnie.
Dlatego z wielką przyjemnością wydajemy doktorat Jana Błachnio o logistyce (służbach tyłowych) armii austro-węgierskiej podczas kampanii karpackiej w latach 1914–15. Promotorem pracy był dr hab. prof. UW Piotr Szlanta, a jednym z recenzentów dr hab. prof. UMK Jarosław Centek – co już samo w sobie jest gwarancją jakości pracy. Mamy wrażenie, że wspólnie z autorem, zbudowaliśmy opracowanie, które będzie wzorcowe dla tych, którzy chcą zarówno się zajmować, jak i studiować logistykę wojskową.
(opis wydawcy)
Spis treści:
Wstęp /8
Rozdział I. Działania wojenne na południowym odcinku frontu wschodniego /15
I.1. Od początku wojny do końca operacji iwanogrodzko-warszawskiej /15
I.2. Początek drugiego oblężenia Przemyśla i walki u podnóża Karpat /18
I.3. Kampania karpacka 1914-1915 /21
Rozdział II. Organizacja służb tyłowych cesarsko-królewskiej armii /29
II.1. Ogólne uwarunkowania pracy służb tyłowych /29
II.2. Strategiczny poziom dowodzenia /30
II.3. Obszar armii w polu /37
II.4. Operacyjny poziom dowodzenia /42
II.5. Dowodzenie transportem na szczeblu strategicznym i operacyjnym /50
Rozdział III. Charakterystyka karpackiego odcinka obszaru armii w polu /54
III.1. Geografia /54
III.2. Klimat /58
III.3. Szata roślinna /60
III.4. Ludność /62
Rozdział IV. Sieć komunikacyjna w czasie kampanii karpackiej 1914-1915 /69
IV.1. Kolej normalnotorowa /71
IV.2. Koleje wąskotorowe /76
IV.3. Infrastruktura kolejowa /78
IV.3.1. Stan infrastruktury kolejowej /78
IV.3.2. Rozbudowa i naprawa infrastruktury kolejowej /80
IV.4. Tabor kolejowy /85
IV.4.1. Lokomotywy /85
IV.4.2. Wagony /88
IV.5. Kolejki polowe /91
IV.5.1. Kolejki polowe w ekspozyturze Takcsany /96
IV.6. Koleje linowe /100
IV.7. Sieć drogowa /101
IV.7.1. Stan infrastruktury drogowej na zapleczu karpackiego odcinka frontu /101
IV.7.2. Konserwacja sieci drogowej /106
IV.8. Służby budowlane, inżynieryjne i kolejowe /117
IV.9. Podsumowanie /118
Rozdział V. Oddziały transportowe /119
V.1. Struktura oddziałów taborowych /119
V.2. Sprzęt oddziałów taborowych /127
V.3. Zwierzęta pociągowe w cesarsko-królewskich siłach zbrojnych /132
V.3.1. Zwierzęta w służbach tyłowych /132
V.3.2. Problem zdrowia zwierząt pociągowych /143
V.3.3. Żywienie zwierząt w cesarsko-królewskich siłach zbrojnych /153
V.3.4. Podkuwanie koni w cesarsko-królewskich siłach zbrojnych /160
V.4. Pojazdy spalinowe w służbie taborowej /161
Rozdział VI. Aprowizacja austro-węgierskiej armii w czasie kampanii karpackiej /171
VI.1. Zasoby karpackiej części obszaru armii w polu /171
VI.1.1. Zwierzęta rzeźne /171
VI.1.2. Zboża /175
VI.2. Wpływ zaopatrzenia na gospodarkę karpackiej części obszaru armii w polu /175
VI.2.1. Pozyskiwanie artykułów żywnościowych /175
VI.2.2. Ceny urzędowe (maksymalne) /177
VI.2.3. Obserwacja cen rynkowych /185
VI.2.4. Rekwizycje /188
VI.3. Transport zaopatrzeniowe /189
VI.4. Regulaminowe żywienie żołnierza /192
VI.4.1. Wojenna racja żywnościowa /192
VI.4.2. Żywienie w czasie działań w górach /196
VI.4.3. Woda w wojskowej racji żywnościowej /200
VI.4.4. Wydawanie prowiantu /201
VI.4.5. Pozaregulaminowa funkcja wojskowych posiłków /203
VI.5. System zaopatrywania cesarsko-królewskich wojsk /204
VI.5.1. Mobilne polowe zakłady żywnościowe /204
VI.5.2. Stałe polowe zakłady żywnościowe /211
VI.5.3. Pociągi żywnościowe typu XII i XIII /214
VI.6. Zaopatrzenie w mięso - przypadek c.k. 3. Armii /217
VI.6.1. Zapotrzebowanie na mięso /217
VI.6.2. Zakup mięsa /236
VI.7. Ekspozytura Takcsany - zaopatrzenie w żywność /243
VI.7.1. Przyjęte transporty /243
VI.7.2. Stan zapasów /245
VI.7.3. Żywność wydana z magazynów ekspozytury /248
VI.7.4. Mięso /260
VI.8. Zaopatrzenie w żywność wyższego związku taktycznego - przypadek c.k. XVIII Korpusu /264
VI.9. Podsumowanie /267
Rozdział VII. Zaopatrzenie w środki walki i mundury /270
VII.1. Uzbrojenie c.k. armii w kampanii karpackiej /270
VII.1.1. Broń strzelecka (karabiny i karabiny maszynowe) /270
VII.1.2. Artyleria /273
VII.1.3. Amunicja /277
VII.1.4. Zabezpieczenie w surowce do produkcji amunicji i broni /281
VII.1.5. Broń w transportach /282
VII.1.6. Zaopatrzenie w pociski artyleryjskie - casus ekspozytury Takcsany /286
VII.1.7. Zaopatrzenie w pociski artyleryjskie - casus c.k. 3. Armii / 286
VII.2. Mundury /300
VII.2.1. Austro-węgierskie sorty mundurowe /300
VII.2.2. Zaopatrzenie w mundury podczas kampanii karpackiej /307
VII.3. Podsumowanie /310
Zakończenie /312
Zaopatrzenie cesarsko-królewskich oddziałów zaangażowanych w kampanię karpacką 1914-1915 /312
Transport w czasie kampanii karpackiej /313
Austro-węgierskie służby tyłowe w kampanii karpackiej na tle służb tyłowych nieprzyjaciela /316
Wpływ wojska na gospodarcze podstawy funkcjonowania obszaru armii w polu /317
Regulaminy służb tyłowych a praktyka w czasie kampanii karpackiej /321
Wykorzystanie doświadczeń kampanii karpackiej /322
Wojsko a ludność cywilna na obszarze armii w polu /323
Ocena pracy austro-węgierskich służb tyłowych w czasie kampanii karpackiej 1914-1915 /325
Załącznik. Słowniczek nazw miejscowości wymienionych w tekście /328
Bibliografia /332
Przypisy końcowe /341
Streszczenie /377
Zusammenfassung /381