- Kategorie
-
Apicjusz. O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788323109266 |
EAN | 9788323109266 |
Zostaw telefon |
Tekst, przekład i komentarz: Ireneusz Mikołajczak, Sławomir Wyszomirski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 314
Oprawa: miękka
Format: 14,8 cm x 21,0 cm
Wydanie trzecie
"Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego".
(fragment Wstępu)
Spis treści:
Wstęp / 3
Bibliografia / 18
Apicjusz, O sztuce kulinarnej
ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego mięsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach różnych / 82
ks. V O potrawach z warzyw strączkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244
Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310