• Apicjusz. O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć

31.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
Cena przesyłki 9
Odbiór osobisty 0
Odbiór w punkcie Poczta Polska 6
Poczta Polska Pocztex 48 9
Odbiór w punkcie Poczty Polskiej 12
Poczta Polska Pocztex 48 16
Dostępność 2 szt.
ISBN 978-83-231-0926-6
Zostaw telefon

Tekst, przekład i komentarz: Ireneusz Mikołajczak, Sławomir Wyszomirski

Rok wydania: 2012

Ilość stron: 314

Oprawa: miękka

Format: 14,8 cm x 21,0 cm

Wydanie trzecie

 

"Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem "De re coquinaria", którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego".

(fragment Wstępu)

Spis treści:

Wstęp / 3
Bibliografia / 18

Apicjusz, O sztuce kulinarnej
ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego mięsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach różnych / 82
ks. V O potrawach z warzyw strączkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244

Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie