- Kategorie
-
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historcznej
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377301906 |
EAN | 9788377301906 |
Zostaw telefon |
Pod redakcją: Przemysława Andrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 444
Okładka: miękka
Format: 16,00 cm x 23,5 cm
Uwagi - okładka z lekkimi zabrudzeniami i zatarciami, brzegi stron przykurzone
Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.
Spis treści:
Przemysław Jędrzejewski, Gabriel Szuster, Od redakcji /9
Wprowadzenie
Andrzej K. Kuropatnicki, Jedzenie w ujęciu historycznym. Przegląd badań /13
Żywność i gospodarka – podstawa bytu człowieka
Monika Golańska, Indoeuropejska zupa - sztuka kulinarna w dobie neolityzacji ziem Polski /27
Magdalena Wiszowata, Przyprawy w antycznej kuchni i ich znaczenie dla ludzkiego zdrowia /35
Mateusz Okoński, Bez wystawności, bez pobłażania zmysłom odpędzają głód. Gospodarka żywnościowa starożytnych Germanów /45
Arkadia Podgórska, Rolnictwo, hodowla, handel - podstawa bytności klasztoru premonstratensów w Brzesku-Hebdowie do końca XVI w. /53
Agnieszka Baran, Hodowla w dobrach opactwa cystersów w Mogile (II poł. XVI-I poł. XVII w.) /64
Grzegorz Ostafm, Dieta klasztorna - czyli uwagi o wyżywieniu ojców karmelitów z klasztoru „Na Piasku" w Krakowie w świetle rękopisu liber perceptarum et expensarum /72
Wiktor Szymborski, Zdrowa żywność? Uwagi o leczniczej diecie dominikanów w epoce nowożytnej, przykład klasztoru warszawskiego /80
Piotr Kitowski, Organizacja piwowarstwa i gorzelnictwa w mniejszych miastach Prus Królewskich w XVII i XVIII w. Nowe nad Wisłą na tle innych miast pomorskich /94
Klaudia Skrężyna, Handel żywnością i płodami rolnymi jako podstawa gospodarki ludności małych miast Rzeczpospolitej XVI-XVIII w. na przykładzie Słomnik /105
Przemysław Jędrzejewski, Ceny żywności na targach województwa krakowskiego w II połowie XVIII w. /116
Nie dla każdego jeść i powijać pasa – kuchnia a zróżnicowanie społeczne
Marek Wasilewicz, Początki polskiej haute cuisine - jak jadano przy królewskim stole Jagiellonów? /129
Artur Ziembiński, Stół codzienny i odświętny w szpitalu św. Jadwigi na Stradomiu na przełomie XVI i XVII w. /139
Bożena Popiołek, Szlachcic w kredensie, czyli co podawano na stół w czasach saskich /148
Anna Penkała, Materia droższa od srebra. „farfurki" i „porcelanki" na szlacheckich stołach w świetle inwentarzy oblatowanych w krakowskich księgach grodzkich z XVIII w /160
Ewa Wójcicka, Czy widelcem czy nożem jeść wypada? A może rękoma? XVIII-wieczny savoir-vivre /171
Aleksandra Kmak-Pamirska, Kuchnia codzienna oraz świąteczna na dworach szlacheckich na Podlasiu w XIX w. /177
Kuchnia polowa – posiłek w stanie zagrożenia życia
Kamila Woźnica, Od sytości do głodu. Wyżywienie żołnierza polskiego w czasie wojen w XVII w. w świetle literatury pamiętnikarskiej /191
Paweł Jakubiec, Erzac - produkt zastępczy. Problemy aprowizacyjne I wojny światowej /202
Alina Kucharska, Wyżywienie żołnierzy armii niemieckiej podczas I wojny światowej - według relacji żołnierzy – Polaków /213
Wiktor Węglewicz, Wyżywienie ukraińskich jeńców i internowanych w polskich obozach w latach 1918-1919 /220
Aleksandra Starzyńska, Wyżywienie i możliwości kulinarne polskich zesłańców na Syberię w okresie drugiej wojny światowej w świetle pisemnych relacji wspomnieniowych /229
Katarzyna Odrzywołek , Alicja Śmigielska, Smak wygnania... doświadczenia polskich sybiraków w latach 1940-1942 /239
Wiktuały, a zróżnicowanie etniczne i kulturowe
Franciszek Leśniak, Kurioza kuchni leczniczej w XVII i XVIII w. /257
Marcin Zybała, Aby obchodzili je jako dni ucztowania i wesela - różnice i podobieństwa w świętowaniu Purim przez polskich i rosyjskich Żydów /271
Gabriel Szuster, Góralsko strawa. Pożywienie na Podhalu w XIX i XX w. /280
Katarzyna Ceklarz, Gdy nie ma co do gęby włożyć... pożywienie głodowe na polskim Podtatrzu w XIX i pierwszej połowie XX w. /295
Małgorzata Gnyś-Nidecka, Stypa - uczta zmarłych, bogów i ludzi /304
Małgorzata Staszczak-Ciałowicz, Biesiadne maniery - o jedzeniu savoir-vivre'owo /313
Motyw kuchni w filozofii, literaturze i sztuce
Jerzy Ciecieląg, Co Biblia mówi o jedzeniu? /323
Sylwia Skiendziul, „Szczupak faszerowany, kiełbasa chlebowa ...", czyli słów kilka o potrawach postnych na stole krzyżackim w świetle Konigsberger Kochbuch /329
Natalia Giza, Ability to cook as an indispensable quality of a Renaissance English „ideal woman" as presented in the conduct literature for women /339
Anna Domin, Przepisy, porady, reklamy związane z kulinariami i gospodarstwem domowym na łamach wybranych polskich czasopism kobiecych w pierwszej dekadzie XX w. /351
Tomasz Sysik, „Życie Praktyczne"- przewodnik kobiecego gospodarstwa domowego, (1926-1934) /360
Anna Wywioł, Uczta dla oka. Jedzenie jako temat malarskich przedstawień /369
Agata Stronciwilk, Jedzenie jako element ikonografii Vanitas. Współczesne interpretacje tradycyjnego motywu /377
Aleksandra Gałka, Jabłoń -jabłko: znaczenie symboliczne i historia. Zarys problematyki /388
Wykaz źródeł i literatury /395
Indeks nazwisk /429